Türban serbestisine karşı olan dört Rektör...

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Ocak 2008 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversitelerarası Kurul toplantısında (ÜAK) bir araya gelen rektörler, AKP ve MHP'nin türbanı ürniversitelerde serbest bırakma girişimine tepki gösterdi. Yükseköğretimde türbana özgürlük verilmesi halinde bunun ilköğretime de ineceğini savunan rektörler, siyasilerin üniversiteleri kaosa sürüklemeye çalıştığını iddia etti:

Rektörlerin türban değerlendirmeleri şöyle:

ÜAK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın: Bu süreci hiç hoş karşılamıyorum. Laik bir cumhuriyetin temellerinin zedelenmesi faaliyeti olarak yorumluyorum. Üniversitelerin çok daha önemli sorunları var. Böyle bir gündem hem üniversitelerde, hem Türkiye genelinde gerginlik yaratıyor.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras: Türban konusundaki son gelişmeler, yıllardır adım adım devam eden halkanın son basamağı gibi. Üniversitelerde başını örterek okuyan kıza kamu görevine girdiği zaman başını açtıramazsınız. O zaman 'Beni niye böyle okuttunuz' diyecektir. Başı kapalı öğrenci, o üniversiteye araştırma görevlisi

olarak girdiği zaman başını kimse açmasını söyleyemez. Böyle Anayasa değişikliği olmaz, olsa olsa 'türban yasası' olur.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu: Üniversitelerde türban serbest olduğu zaman kamplaşmalar ve gruplaşmalar görüldü. Öğrenciler ayrı otobüslerle gidip gelmeye başladılar. Bugün yaklaşık 8 bin öğrenciyi ilgilendiren bir konuyu sanki bütün üniversitelerin temel sorunuymuş gibi gündeme getirmek Türkiye'yi çok ciddi bir kaosa sürükler. Türbanın devrim yasalarına aykırı bir giysi olduğu için serbest hale gelmesi mümkün değil. Hele iki partinin birbiriyle yarışırcasına Türkiye'yi kaosa sürüklemeye hiç hakkı yok.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay: Anayasa'nın değişmez ilk üç maddesinden biri olan laikliğin içi boşaltılmadan genç kızların geleceğine yönelik özgürlüğü kısıtlayacak yaptırımlar, bazı sosyologların da dediği gibi mahalle baskısı yaratır. Üniversitelerde serbestlik tanınırsa türban ilköğretime kadar iner. 18 yaşını doldurmuş liselilerde de bir sürü genç var.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener: Türban konusunda birçok görüş alınarak, kanun ve yönetmelikler kapsamında bir çerçeve düzenlemesine gidilmesinde yarar görüyorum. Sonuçta bizler, kanun ve yönetmeliklere göre hareket etmek zorundayız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber