Öğretmenlerin yer değiştirmesine durdurma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2008 10:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 2. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) talimatıyla uygulamaya konulan 2007 yılı Öğretmenlerin İller Arası Yer Değiştirme Kılavuzu'ndaki bazı düzenlemelerin yürütmesini durdurdu.

Eğitim-Sen, söz konusu kılavuzdaki bazı düzenlemelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 2. Dairesi, Kılavuz'un, "ilkeler" başlıklı bölümünün (c) bendinde yer alan "... 30 Haziran ..." ibaresi yönünden, "Genel Açıklamalar" başlıklı bölümünün 3.3. maddesinde yer alan "Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenler ile..." ibaresi yönünden, "Yer Değiştirme Suretiyle Atamalar" başlıklı bölümünün 3.14. maddesinin (e) bendi yönünden, "Başvurular ve Tercihler" başlıklı bölümünün 2.5. maddesi yönünden, "Atamalar" başlıklı bölümünün 3. fıkrasında yer alan "... ve göreve başlama..." ibaresi yönünden oy birliğiyle yürütmenin durdurulması istemlerini kabul etti.

Dairenin kararında, "isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme işlemlerinde hizmet puanının hesaplanmasında 30 Haziran, hizmet süresinin hesaplanmasında 31 Temmuz tarihinin esas alınacağı" kuralına yer verildiği anımsatıldı. Kararda, hizmet puanının hesaplanmasında, hizmet süresinin belirlenmesi için öngörülen tarihinden farklı bir tarihin öngörülmesinde, hizmet puanları ile hizmet sürelerinin hesaplanmasında farklı tarihlerin düzenlenmesinde hukuka ve ilgili yönetmelik hükümlerine uygunluk bulunmadığı kaydedildi.

Geçici görevde de yer değiştirme isteği

Kararda, kılavuzun, "Genel Açıklamalar" başlıklı bölümünün 3.3. maddesinde yer alan "Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenler ile" ibaresiyle bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenlerin yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklarının öngörüldüğü belirtildi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nunda, "geçici bir görevin yapılması sırasında başka bir göreve atanma olanağı getirildiğine" işaret edilen kararda, bu getirildiğine göre, geçici görev süresi içerisinde ilgililerin yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerinin kabulünün zorunlu olduğu kaydedildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde de kurum içi ya da kurumlar arası geçici görevlendirilen öğretmenlerin yer değiştirme isteğinde bulunmalarını kısıtlayan ya da engelleyici herhangi bir hükme yer verilmediği vurgulanan kararda, bu nedenle dava konusu ibarede hukuka uygunluk bulunmadığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber