Eğitimin faturası öğrenciye

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2008 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, sanal uygulamanın karne parasını ortadan kaldırmasına karşın, öğrencilerden halen 40 değişik isim adı altında para toplandığını söyledi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, sanal uygulamanın karne parasını ortadan kaldırmasına karşın, öğrencilerden halen 40 değişik isim adı altında para toplandığını öne sürdü.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2007-2008 öğretim yılının ilk yarısında başlattığı sanal karne uygulamasının veli ve öğrenci üzerindeki eğitim harcamalarını azaltması bakımından önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Velilerin en çok şikayet ettiği konuların başında okullarda ''yardım'' adı altında toplanan paralar geldiğini ifade eden Avcı, ''Okullarımızda bu konuda öğrenci ve velilerin üzerinde hiçbir yükün bulunmaması gerekiyor'' dedi.

Sanal uygulamanın karne parasını ortadan kaldırmasına karşın öğrencilerden halen 40 değişik isim adı altında para toplandığını iddia eden Avcı, kayıt parası ile başlayan ödemelerin, yıl içerisinde tepegözden, fotokopiye, elektrik, içme suyu ve telefon faturasından kapı, musluk tamirine kadar öğrenciden tahsil edildiğini ileri sürdü.

Alınan bu paraların önemli bölümünün ''zorunlu bağış'' şeklinde nitelendirildiğini belirten Avcı, ''Veliyi okuldan soğutan bu para toplama ayıbına artık bir son verilmeli'' diye konuştu.

VELİLERDEN YIL BOYUNCA TOPLANAN PARALAR

Avcı, kayıt parası ile başlayan ve velilerden yıl boyunca farklı isimler altında toplanan yardım paralarını şöyle açıkladı:

''İsteğe bağlı zorunlu bağış, eğitime katkı payı aidatı, vakıf parası, okul aile birliği aidatı, hafta sonu yetiştirme kurs parası, Kızılaya yardım parası, diploma parası, muhtelif günlere özgü hediye parası, dergi parası, yardımcı kitap parası, elektrik parası, su parası, telefon parası, kapı, musluk vb. tamir parası, hizmetli katkı parası, spor kolu parası, okul forma, eşofman parası, tiyatro ve temsil parası, gezi parası, bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası, bilgisayar, tepegöz alım parası, fotoğraf parası, sınıf köşelerini düzenleme parası, bayramlar için süs ve süsleme parası, perde parası, teşekkür, takdir belge parası, tebeşir, tahta kalemi parası, masa örtüsü parası, kalorifer ve kaloriferci parası, boya, dekorasyon ve tamirat parası, okul bekçisi, güvenlikçisi parası, okul arması parası, fotokopi ve sınav parası, servis ücreti, pul parası, sınıf temizletme parası, temizlik malzeme parası, okul etkinlikleri bilet parası, yakıt parası, paso parası.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber