Yargıtay Kanunu görüşmelerinde gerginlik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2008 14:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Yargıtay Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısından politik bir beklentileri olmadığını" ifade ederek, "Bu tasarıyı politik saikle Meclise sevk etmedik" dedi.

TBMM Adalet Komisyonunda, Yargıtay Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısının, Yargıtay üyelerinin sayısını 150 ile sınırlandıran ve daire sayılarının azaltılmasını öngören 1. maddesi üzerinde görüşmelere devam edildi.

Madde üzerinde söz alan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Yargıtay Başkanının yeni seçildiğini anımsatarak, yeni yönetimle diyaloğa geçilmesini, bu nedenle komisyonun çalışmasına ara vermesini istedi.

Diğer CHP'li üyelerin de komisyon çalışmasına ara verilmesini talep etmesi üzerine Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'i öğleden sonra tebrik ziyaretine gideceklerini söyledi.

"HUKUK SİSTEMİNİ KAOSA İTECEK"

Toplantı öncesi Yargıtay Genel Sekreteri ile görüştüğünü anlatan İyimaya, Komisyonun sonuçlandırdığı maddeleri tekrar ele alabileceğini anımsattı. Bu nedenle Komisyonun çalışmalarını sürdüreceğini belirten İyimaya, "Bugün çalışmaya devam edelim. Bu nezakete aykırı olmaz. O konuda, bir nezaket mutabakatını sağladım" dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, bölge adliye mahkemelerinin ciddi sıkıntılar yaratacağını ve hukuk sistemini, "Kaosa iteceğini" iddia etti.

Bakan Şahin, "Çünkü her şey hazır. Herkes kendisini buna göre ayarlasın" diye konuştu.

"ÖNERİLERİ OLABİLİR, ALIRIZ"

Tasarı hazırlanırken, Yargıtay Başkanlığınca Adalet Bakanlığına gönderilen taslağın dikkate alındığını anlatan Bakan Şahin, "Devlette süreklilik esastır. Kurumlarda da süreklilik esastır. Yeni Yargıtay Başkanına başarılar diliyorum. Tabii ki kendileriyle görüşeceğiz.

Düşünceleri olabilir, yeni önerileri olabilir, onları alırız" dedi.

"POLİTİK VEÇHE"

Madde üzerindeki eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 9 ilde bölge adliye mahkemelerinin kurulmasının kararlaştırıldığını

hatırlattı.

Bu mahkemelerin faaliyete geçtikten sonra Yargıtayın iş yükünün önemli ölçüde azalacağını kaydeden Şahin, tasarının Yargıtayın gönderdiği taslak üzerinden hazırlandığını bildirdi.

Bakan Şahin, CHP'li Ünlütepe'nin eleştirilerine cevap verirken de "Eğer bu bilimden uzaklaşma ise o zaman Yargıtayı töhmet altında bırakırsınız.

Onların bilimsellikten uzak çalıştığını iddia etmiş olursunuz" dedi.

YARGITAY TEMSİLCİLERİ

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Bahattin Azizağaoğlu ise Yargıtayın daire ve üye sayısının azaltılmasının ciddi sorunlara yol açabileceği endişesi taşıdıklarını belirterek, "Şu anda Yargıtayda 910 bin dosya var. Hiç dosya gelmese bile bunların tamamlanması 3-4 yıl sürer. Ayrıca, bölge adliye mahkemeleri, yerel mahkemelerin verdiği cezaları 1 gün veya 1 lira artırsa yine temyiz için dosyalar Yargıtaya gelecek" dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına, gerekçelerini doğrudan Ceza Genel Kuruluna götürmeleri için günde 100 başvuru yapıldığını anlatan Azizağaoğlu, Yargıtayın iş yükünün azalıp azalmayacağının ancak uygulamada görülebileceğini söyledi.

Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz de daire ve üye sayısının düşürülmesinin sıkıntı yaratacağı endişesini taşıdıklarını ifade ederek, birinci maddede geçen "En fazla 150 üye" ibaresine itiraz etti.

GERGİNLİK YAŞANDI

Bu arada Adalet Bakanı Şahin'e soru yönelten CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman arasında laf atma yüzünden gerginlik yaşandı.

Bakan Şahin, kurulacak bölge adliye mahkemelerinde 870 hakim ve savcının görev alacağını anımsatarak, bu özelliklere sahip 4 bin hakim ve savcı bulunduğunu söyledi.

Yargıtayın 2008 yılına 290 bin dosya aktardığını hatırlatan Mehmet Ali Şahin, 750 bin dosyadan 455 bininin karara bağlandığını anlattı.

"SABAH 9, AKŞAM 17 MESAİSİ İLE OLMAZ BU İŞLER"

Millet adına görev yapanların, "İşimiz çok, yoğunuz, boğulduk kaldık" gerekçelerine sarılamayacağına işaret eden Bakan Şahin, "Ben üç gündür Meclise geldim, dosyalar birikmişti. Dün gece çalışarak hepsini bitirdim. Millet adına çalışanlar gerekirse geceleri de çalışarak, işlerini bitirecekler. Öyle sabah 09.00, akşam 17.00 mesaisi ile olmaz bu işler" dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Bakan Şahin'in sözlerine itiraz ederek, "Kendi Başbakanınızın imzasıyla gelen Hükümet tasarısını savunmaktan acizsiniz. O yüzden de suçu Yargıtaya yıkıyorsunuz, 'Onlar hazırladı' diye..." şeklinde konuştu.

Adalet Bakanı Şahin ise CHP'li Ünlütepe'ye, "Çok seviyesiz konuşuyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine MHP'li Çobanoğlu, Bakan Şahin'in alınganlık gösterdiğini öne sürerek, "Bizler siyasetçiyiz, özgürce konuşma ve eleştirme hakkımız olmalı. Eleştirilere tahammül göstermeliyiz" diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin de MHP'li Metin Çobanoğlu'na, "Ama seviye diye de bir şey var..." karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber