25 bin kişi, Sıhhiye'de 'türbana hayır' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 23:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'te bugün türban düzenlemesinin ikinci oylaması yapılırken, kadın dernekleri de Ankara'da eylem yaptı. TBMM'de ezici çoğunlukla kabul edilen ve yüksek öğretim kurumlarında türban takılmasına olanak sağlayan Anayasa değişikliği teklifine meydandan 'hayır' sesleri yükseldi.

77 sivil toplum örgütü tarafından organize edilen, "Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi" Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen grupların da alana ulaşmasıyla bir saat erken başladı.

Miting için İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden otobüslerle gelen gruplar, sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Kültür Merkezi(AKM) alanında toplandı.

25 bine yakın kişi ellerinde Türk bayraklarıyla alanı doldurdu

Ankara Sıhhiye'de toplanan 25 bine yakın türban karşıtı eylemci sloganlar ve pankartlar eşliğinde TBMM'deki 2'inci tur türban oylamasını protesto etti. Kadın derneklerinin öncülüğünde biraraya gelen kitle ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor ve alanda taşınan Türk bayrakları kıpkırmızı bir görüntüye neden oluyor.

"Türkiye laiktir laik kalacak", "Cumhur İzmir geliyor", "AKP halka hesap verecek", "Hükümet İstifa" sloganlarıyla toplanan binlerce kişi açtıkları ilginç pankartlarla da türbanı protesto ediyor. Ellerinde "Onlarınki bir aşk hikayesi: AKP-MHP", "Şeriat orta çağdır" yazan pankartlarla meydanı dolduran binlerce kişi alana kurulan dev ekranlardan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İspana'da yaptığı ve "türban siyasi simge olsa bile yasaklanamaz" içerikli konuşmasını izledi.

Protestocu topluluğun içindeki başörtülü nineler ve kuvai milliye derneklerinden gelen kalpaklı yaşlılar dikkat çekti.

TBMM ile aramızdaki duvarı direncimizle aşacağız

Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Şenal Saruhan yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Cumhuriyetin gerçek sahipleri sizler en temel değerlerin değiştirilmeye çalışıldığı konusunda herkesi uyardınız. Başbakan Êrdoğan Madrid'den fetva verdi. Türbanın siyasi simge olduğunu kabul etti. Hem bunu kabul edip hem de anayasayı delik deşik ediyorlar. Bütün özürlerine rağmen temel değerlerimizi siperleyen anayasanın laiklik ilkesi dolanılarak aşılmaya çalışılıyor. Anayasa mahkemesinin bu gerçeği göreceğine eminiz. TBMM ile aramıza kurulu duvarları direncimiz aşacak."

Güvenlik önlemleri

Miting nedeniyle Ankara genelinde Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı 6 bin polis görev yapıyor. Mitingin düzenleneceği Sıhhiye Meydanı sabah erken saatlerden itibaren araç ve yaya trafiğine kapatılarak bomba araması yapıldı.

Daha sonra oluşturulan arama noktalarında, güvenlik önlemleri alan emniyet güçleri, mitinge katılacakların üst aramalarını yaptıktan sonra alana girişlerine izin verdi.

Sıhhiye'deki metro istasyonu girişi de miting nedeniyle kapatıldı.

Öte yandan Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şubesi 50 kişilik grupla ?Türbana Hayır' eylemi düzenledi. Kazım Özalp Caddesi'ndeki meydanda yapılan eyleme katılan grup dövizler açıp, ?Kemalist gençlik görev başında', ?Türkiye laiktir laik kalacak', ?Türban ABD'nin emperyalist bir oyunudur', ?Şeriata geçit vermeyeceğiz' sloganları attı.

Milliyet Ankara Muhabirleri, Tolga Şardan, Yıldız Yazıcıoğlu, Gökçer Tahincioğlu Ankara'daki son durumu canlı aktardı...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber