İTÜ'nün bodrumunda tarihi arşiv

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Savaşı'nda İTÜ'yü kurtarma planı

Gayri müslimler İTÜ'ye akın edince...

Belgelere göre Çanakkale Savaşı sırasında İTÜ yönetimi, savaşa giden hocaların yerine Almanya, Belçika ve Fransa'dan para karşılığında akademisyen getirmiş.Çanakkale Savaşı'nın farklı boyutları Türk Arşivciler Derneği'nin çabaları sonucunda İTÜ bodrumundan çıkarılarak araştırmacıların hizmetine açıldı.

Ortaya çıkan belgelere göre Çanakkale Savaşı sırasında Türk gençlerinin cepheye gitmeleri nedeniyle gayrimüslimlerin akın ettiği İTÜ, Osmanlı Hükümeti'nin çıkardığı kararnameyle Harbiye Nezareti'ne bağlandı. Üniversitede eğitim verecek kadronun da savaşa katılması nedeniyle Fransa, Almanya ve Belçika'dan akademisyenler getirildi.

İTÜ'YE GAYRİMÜSLİM AKINI

Üç cilt olarak hazırlanan katalogda İTÜ arşivinde bulunan belgeler, Hendesei Mülkiye Mektebi (HMM), Mühendis Mektebi (MÜM) ve Yüksek Mühendis Mektebi (YMM) adıyla üç başlık altında toplandı. Türk Arşivciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Haldun Şahin'in koordinatörlüğünde 80 kişilik bir ekibin gerçekleştirdiği çalışma sonucunda Osmanlı dönemine ait Osmanlıca ve Fransızca 15 bin arşiv belgesi büyük bir titizlikle elden geçirildi.

20 YILLIK GİZLİ BELGELER

Belgeler sınıflandırılarak karanlıkta kalan gerçekler gözler önüne serildi. Belgelerde 1909 ile 1929 yıllarına ilişkin belgelerde üniversite hocalarının maaş cetvellerinden ders programlarına kadar sayısız bilgi yer alıyor. Çanakkale Savaşı nedeniyle İstanbul'dan ayrılarak cepheye giden onlarca İTÜ öğrencisinin savaşta hayatını kaybettiğine ilişkin belgeler de arşivde bulunuyor.

İrfan DUMLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber