ÖSS'de katsayı değişikliği 2009'a kaldı

Haber Giriş : 15 Şubat 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki YÖK Genel Kurulu'nda katsayı kararının ilgili kuruluşlarla görüşülerek verilmesi benimsendi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretime geçişte katsayıların değiştirilmesi yerine ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda konunun tüm ilgililerinin görüşlerini dikkate alarak 2009 yılında uygulanacak biçimde bir çalışma yapılmasına karar verdi.

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu'na 22 üyeden 17'si katıldı. Yaklaşık sekiz saat süren toplantıda herhangi bir gerginlik yaşanmazken YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın 'Mutabakat arıyorum, herkes düşüncesini söylesin.' demesi üzerine üyeler tek tek görüşlerini dile getirdi. Genel kurulda 11 üye katsayının kaldırılmasını isterken, 6 üye ile ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan katsayının aynen devamını istedi. Üyelerin çoğunluğunun ÖSS sisteminde daha kapsamlı değişiklik yapılmasını dile getirmesi üzerine genel kuruldan bu yönde bir karar çıktı.

ÖSS'de uygulanan 'başörtülü fotoğraf' yasağının da konuşulduğu toplantıda, yasağın kaldırılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldıracak olan anayasa değişikliğini onaylamasının beklenmesine karar verildi. Buna göre, anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından YÖK, ÖSS'ye başvurularda ve girişte 'başı açık fotoğraf' zorunluluğunu kaldıracak.

Genel kurulun ardından yapılan yazılı açıklamada da katsayı konusunda kapsamlı yeni bir çalışma yapılması yönünde karar verildiği kaydedildi. Açıklamada, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nun da görüşüldüğü belirtildi. Üniversiteye giriş sisteminde sadece bir sınavın sonuçları ile Ortaöğretim Başarı Puanı'nın ölçüt olarak kullanılması sebebiyle öğrencilerin niteliklerinin göz ardı edildiğine dikkat çekilirken, çoktan seçmeli sorularla öğrencilerin analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme yetenekleri yeterince ölçülemediği ifade edildi.

YÖK Genel Kurulu'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Meslekî ve teknik eğitimde okuyan öğrencilerin yükseköğretimde belli alanlara yönlendirilmelerini sağlama amacına yönelik katsayı uygulamasının uygulandığı şekliyle günümüzde kişisel başarıyı engellemeye ya da cezalandırmaya dönüşmüş olması, sisteme yönelik ciddi eleştiriler arasındadır. Toplumun bütün kesimlerinde paylaşılan bu ve benzeri değerlendirmeler yeni bir sistem arayışını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda diğer sorunların yanı sıra katsayı konusu da genel kurulumuzca tartışılmış, farklı öneriler ele alınmış ve katsayıların değiştirilmesi yerine ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda Avrupa yükseköğretim alanındaki çağdaş ve başarılı uygulamaları da dikkate alan sivil toplum örgütlerinin ve konunun bütün ilgililerinin görüşlerine önem veren, 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir."

Bu arada başkan Vekilliği görevinden istifa eden Prof. Dr. İsa Eşme'nin yerine Prof. Dr. İzzet Özgenç'in seçildiği öğrenildi.

İbrahim Asalıoğlu

Zaman

YÖK meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerini zorlaştıran düşük katsayı uygulamasının kaldırılması yerine bütün sistemin yeniden ele alınmasına karar verdi. Yeni sistem 2009 yılında uygulanacak. YÖK Genel Kurulu Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığında "2008 ÖSS kılavuzu" gündemiyle toplandı. 8 saat süren kritik toplantıda üyelere üniversiteye giriş sistemine ilişkin görüşlerini soran Özcan, bir mutabakat aradığını söyleyince, toplantıya ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan da çağrıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada "Mevcut sistemin öğrencilerin yeteneklerini göz ardı ettiği" belirtildi ve katsayı uygulaması da "Kişisel başarıyı engelliyor" ve "Cezalandırmaya dönüştü" denilerek eleştirildi.

BAŞKAN VEKİLİ ÖZGENÇ

Yeni bir sistem oluşturmak için alınan karar ise şöyle açıklandı: "Katsayıların değiştirilmesi yerine, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, Avrupa Yüksek Öğretim alanındaki çağdaş ve başarılı uygulamaları da dikkate alan STK'ların ve bütün ilgililerin görüşlerine önem veren 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir." YÖK Genel Kurulu, istifa eden İsa Eşme yerine YÖK Başkan Vekilliği'ne oy birliği ile Prof. Dr. İzzet Özgenç'i seçti. Belediye Başkanlığı döneminde Başbakan Erdoğan'ın Hukuk Müşavirliği'ni yapan Özgenç'in yeni TCK'da, "Zinanın yeniden suç olması" önerisi nedeniyle çok tartışılmıştı. Toplantıda 2008 ÖSS kılavuzu da kabul edildi. 15 Haziran'da yapılması kararlaştırılan ÖSS'nin başvuruları 3 Mart'tan itibaren alınmaya başlanacak.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber