MHP emekli subayları Genel Merkeze yaklaştırmayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Şubat 2008 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başdanışmanı eski Büyükelçi Deniz Bölükbaşı, Türk milliyetçiliği ile ulusalcılığın hiçbir şekilde uyuşmayacağını açıkladı.

Bölükbaşı, ulusalcıların konjonktüre göre milliyetçilik yaptığını kaydetti. TESUD üyelerinin bir kez daha gelmeleri halinde MHP önüne yine yaklaştırılmayacağının altını çizen Bölükbaşı, bazı subayların emekli olduktan sonra farklı bir çizgiye kaydıklarına dikkat çekti.

Bölükbaşı, Taraf gazetesinden Neşe Düzel'e verdiği röportajda ilginç değerlendirmelerde bulundu. Bölükbaşı, emekli subayların her birinin orduda şerefli görevler yaptığını ifade eden Bölükbaşı, TESUD'un MHP önüne çelenk bırakması olayını şöyle değerlendirdi:

"Ama emekli olduktan sonra da aynı çizgiyi de tutturmaları gerekir. Milli birlik, toprak bütünlüğü konularında bizim emekli subaylarla bir meselemiz olabilir mi? Talihsiz bir olay yaşandı, o kadar. Kim oldukları, hangi dernek oldukları da belli değildi. Üzerinde 'tarifsiz teessürlerimizle' yazılı bir çelenkle on beş kişi kadar geldiler. Beş, altı da kürklü hanım vardı aralarında. Bir fiske atılmadı kendilerine. Sadece çelenk, partinin önüne yaklaştırılmadı. Bundan sonra da gelirse yaklaştırılmayacak. Bizim derdimiz çelenkleydi. MHP'nin önüne çelenk gelemez."

Görevde olan askerlerden hiçbir mesaj almadıklarını anlatan Bölükbaşı, Eski Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral Şener Eruygur'un, Devlet Bahçeli'ye MHP ile hayal kırıklığına uğradıklarına dair bir mektup göndermesi ile ilgili de şunları söyledi:

"Binlerce mektup geliyor Sayın Bahçeli'ye. Aralarında onunki de vardır. Bunların hayal kırıklığını da anlamakta güçlük çekiyorum. Sanki bizim bu 'ulusalcı' denilen kesimle bir akdimiz vardı ve biz bunlarla bir ortak cepheydik de... Bizim ne ilgimiz vardı sizinle? Türk milliyetçileriyle ulusalcı dedikleriniz birbiriyle hiç imtizaç etmezler. Aralarında uyuşmazlık vardır."

Bölükbaşı, ulusalcılarla MHP arasında konjonktürel fark olduğunun altını çizerek, "Ulusalcılık konjonktüreldir. Belli

konulara kendi zaviyelerinden ve çok sathi tepkiler verirler. Türk milliyetçiliği ise bir felsefedir, yaşam tarzıdır ve tarihsel bir sürekliliği vardır. Biz kırk yıldır bu fikriyatımızla siyaset sahnesindeyiz. Emekli olduktan sonra iki kişi bir dernek kuruyor ve 'Ben ulusalcıyım, MHP'yle aynıyım' diyor. Bizim öyle bir şeyimiz yok. Onlar çok satıhtadır, kusura bakmasınlar."

Ulusalcıların, sanki MHP ile anlaşma yapmış gibi davrandığını kaydeden Bölükbaşı, ulusalcılara siyasete atılmalarını tavsiye ediyor:

"O zaman bir parti kursunlar da bir görelim bakalım sandıkta nasıl tecelli ediyor bu. Onlar belli konularda, yüzeysel, konjonktürel tepkiler ve bazı duruşlar ortaya koyuyorlar.

Niye derin hayal kırıklığı duyuyor bu emekli paşalar? Bizim kendileriyle ortaklımız mı vardı? Sizinle ne işimiz vardı bizim? Hakikaten samimi söylüyorum. 59 yaşındayım. Bunların hiçbirini

görmedim. Sayın Bahçeli geçen grup konuşmasında 'Biz 12 Eylül'de en çok acıyı çekmiş insanlarız. Sizler o dönemde ordu mensuplarıydınız. Türk milliyetçilerini hangi gözle görüyordunuz? Bu, bizim hafızalarımızdan hala silinmedi' dedi. Bizim bunlarla hiçbir ortaklığımız yok. Neyin teessürüymüş? Sayın paşalara saygımız var ama, teessür duymaları için bir neden yok. Çünkü biz onlarla hiçbir zaman aynı safta bulunmadık. Niye teessür duyuyorlar? Anlamak mümkün değil. Sanki bir anlaşma yaptık da.... Aynı saftaydık da... Biz altı ay öncesinde de onlarla aynı safta değildik. "

-Din dersi zorunlu olmamalı

Bölükbaşı, Alevilerin Türk toplumunun hem bir gerçeğidir hem de temel harcı olduğunu belirterek, "Sorunları olduğu doğru. Benim şahsi görüşüm din dersleri zorunlu olmaya devam etmemeli. Ama onların kendi aralarında da çok büyük görüş farklılıkları var." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber