Gökçek: Suya zammı düşünmüyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2008 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak'tan başkente getirilecek sudaki sülfat oranının normal değerlerde olduğunu ve gönül rahatlığıyla içilebileceğini söyledi. Gökçek, ''Avrupa ülkelerinde marketlerden aldığım içme sularının sülfat oranları bizdeki 330 oranının çok üzerinde ve sağlık açısından hiç bir sakıncası bulunmuyor'' dedi.

Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki haftadan itibaren Kesikköprü'den Ankara'ya 2 ayrı hattan su verilmeye başlanacağını bildirdi. Su verilmesinden bir süre sonra bazı kesimlerden ''suyun sağlık tehdidi oluşturduğu'' yönünde açıklamalar gelmesini büyük bir ihtimal olarak gördüklerini belirten Gökçek, halktan bu tür spekülasyonlara itibar etmemelerini istedi.

Basın toplantısında, gazetecilere Avrupa ülkelerindeki marketlerden satın aldığı çeşitli markalardaki suların sülfat değerlerini gösteren Gökçek, ''Kızılırmak'tan başkente getirilecek sudaki sülfat oranı normal değerlerdedir. Avrupa ülkelerinde satılan sudaki en düşük sülfat oranı ise 330 ile bin 530 değerleri arasında değişiyor. Özellikle Fransa'da satılan Hepar marka sudaki oran, en yüksek değeri gösteriyor. Sudaki sülfat oranının sağlığı tehdit eden bir yanı olsa, bunların satışına izin verilmezdi. Belki sadece damak tadı olarak fark yaratır, o kadar'' diye konuştu.

-DİYETE ÖNERİLEN SU-

Avrupa ülkelerinde sülfat oranı yüksek suyun üzerindeki kataloğu inceleyen ve basın mensuplarına okuyan Gökçek, ''Bakınız, sülfat oranının yüksekliğinin özellikle diyet yapanlara da önerildiğini görüyoruz'' dedi.

Gökçek, Kızılırmak'tan getirilecek suyun içilmesinde hiç bir sıkıntı olmadığını vurgulayarak, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yaptırılan tahlil sonuçlarının da bu durumu kanıtladığını söyledi. Kesikköprü'den Ankara'ya su getirilmesine ilişkin Mart ayı sonunda resmi açılış töreni yapmayı planladıklarını belirten Gökçek, böylece 20 yıl boyunca Ankara'nın su sıkıntısının çözüme kavuşacağını kaydetti.

Ankara'daki barajlarda bulunan toplam 148 milyon metreküp suyun, 3,5-4 ay boyunca ihtiyacı karşılayacak düzeyde olduğunu bildiren Gökçek, kar yağışının barajlara önemli bir katkı sağlamadığını, sadece toprağı suya doyurduğunu söyledi. ''Kar 1-1,5 günlük su birikmesini sağlamıştır'' diyen Gökçek, abonelerden, hem kişisel bütçelerine katkı, hem de kıt su kaynaklarının değerlendirilmesi anlamında suyu tasarruflu kullanmalarını istedi.

Kesikköprü'den Ankara'ya su getirilmesi projesini, ''alanında yapılan en ucuz proje'' olarak niteleyen Gökçek, ''DSİ tarafından 10 yıl içinde tamamlanması öngörülen projeyi biz 10 ayda bitirdik ve yaklaşık 600 trilyon liraya mal ettik. Ödemelerde bir sıkıntı olmadığı ve zorlanmadığımız sürece de suya zam yapmayı düşünmüyoruz'' dedi.

-DOĞAL GAZIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ-

Doğal gazın özelleştirilmesine yönelik ihalenin kesinlikle 14 Mart 2008'te yapılacağını ve ertelenmeyeceğini bildiren Gökçek, doğal gazla ilgili kendilerinden şartname alan firma sayısının 34, bilgi odasına başvuran firma sayısının ise 18 olduğunu söyledi.

Gökçek, şeffaf ve basın önünde yapılacak olan ihaleye 18 firmanın tamamının katılmasını dilediklerini belirterek, ödemelerin peşin veya taksitlendirme biçiminde gerçekleşeceğini kaydetti.

İhale için bir fiyat vermek istemediğini, ''en iyi değerden gitmesini'' istediklerini ifade eden Gökçek, ''Doğal gaz ihalesi kendi dalında yapılacak en yüksek ihale olacaktır. İhale sonrası tahminen 850-900 bin dolar Hazine ve BOTAŞ'a gidecek'' dedi.

-BELPA GENEL MÜDÜRÜ BEYAZ HAKKINDAKİ İDDİALAR-

Gökçek, Büyükşehir Belediyesi Şirketlerinden BELPA Genel Müdürü Yalçın Beyaz hakkında, bir gazetede çıkan iddialara ilişkin şunları söyledi:

''Yarın kendisiyle görüşerek teknik bilgileri alacağım. Yayınlanan habere göre olaya ilişkin ihbarı yapan bizzat Yalçın Beyaz. Önce kendi kendisini ihbar etmenin mantığını çözmek lazım. Servet beyanı konusunda da yaklaşık 7-8 yıl kadar önce Ankara Valiliği tarafından araştırma yapılmış ve bir hayli servetinin olduğu belirlenmişti. Gazetenin 'İSKİ skandalı' tarzında verdiği başlığı yadırgadım. Bunların olabilmesi için BELPA'nın trilyonlarla-katrilyonlarla oynaması lazım. Bizim şirketin yıllık cirosu 6 trilyon liradır. Bunun 4-5 trilyon lirası işçilerin maliyetidir. Geriye kalan bu tür rakamlarla arkadaşın oynaması mümkün değildir.''

Gökçek ayrıca konuyu kendi personeline de inceleteceğini ve daha farklı bir açıklama yapmak gerekirse bunu duyuracağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber