Özaslan: Ankara'nın başkent oluşu tesadüf değil!

Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Türk Tarih Kurumu tarafından düzenlenen Ankara Söyleşileri'nde Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan, Başkentin Kuruluş Hikayesi'ni anlattı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Haziran 2022 16:01, Son Güncelleme : 11 Haziran 2022 16:04
Özaslan: Ankara'nın başkent oluşu tesadüf değil!

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Ankara'nın tarihi ve kültürel değerlerine uluslararası ölçekte dikkati çekmek amacıyla hayata geçirdiği Başkent Kültür Yolu Festivali, birbirinden farklı konu ve konuşmacıların yer aldığı söyleşilerle devam ediyor. Festival kapsamında Türk Tarih Kurumu tarafından 9 Haziran'da düzenlenen Ankara'nın tarihi ve kültürel mirasının ele alındığı Ankara Söyleşileri'nde, başkentlilerle bir araya gelen Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan, Başkentin Kuruluş Hikayesi'ni anlattı. Özaslan, Ankara'nın başkent oluşunun tesadüf olmadığını, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkmadan önce Ankara'ya geleceğinin planlandığını söyledi.

Ankara kıymetli bir kent

Söyleşiden önce programında açılış konuşmasını yapan Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, festival kapsamında kurum olarak Ankara'yı tüm yönleriyle anlatan çok sayıda söyleşi düzenlediklerini belirtti. Prof. Dr. Çetin, önümüzdeki yıl Ankara'nın başkent oluşunun 100. yılı vesilesiyle de özel bir program gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirdi.

Ankara'nın kıymetli bir kent olduğunu vurgulayan Çetin, "Eskiden bürokrasinin başkenti olan Ankara, bugün savunma sanayinin de başkenti olma konumunda. 13 organize sanayi bölgesine sahip. Öte yandan kültür, sanat alanında da güzel ve önemli çalışmalara imza atılan bir kent. Bizim de Türk Tarih Kurumu olarak, Ankara arşivimiz oldukça geniş, muazzam bir fotoğraf arşivimiz var. Kaynak noktasında da kütüphanemiz zengin. Bunlar çok kıymetli gelişmeler. Kurum olarak Ankara ile ilgili her şeyi elimizden geldiğince yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.'Ankara'nın başkent oluşunda, tarihteki rolü de oldukça önemli'

Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan, gerçekleştirdiği söyleşide Başkent'in Kuruluş Hikayesi'ni tüm yönleriyle katılımcılarla paylaştı. Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkmadan önce Ankara'ya gelişinin belli olduğunu dile getiren Özaslan, Ankara'nın başkent oluşunun tesadüf olmadığını, en başından beri planlanan bir gelişme olduğunu dile getirdi. Özaslan, Atatürk'ün Ankara'yı başkent olarak seçmesinde coğrafi durum ve askeri stratejinin önemli bir payı olduğunu belirtti.

Atatürk'ün "Ben Ankara'yı coğrafya kitabından çok tarihte öğrendim" sözünü hatırlatan Özaslan, Ankara'nın başkent oluşunda sadece coğrafi konumunun değil, tarihteki rolünün de önemli olduğunu söyledi.

Ankara'nın başkent oluşunu, tarihteki rolünü tüm detaylarıyla katılımcılara anlatan Özaslan, Milli Mücadele'yi yürütmek için 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Mustafa Kemal Atatürk'ü, Dikmen sırtlarında karşılayan Ankaralı Seymenler'in kentte kattığı tarihi ve kültürel değerden de bahsetti. Ankakra'nın başkent oluşunun sadece coğrafi konumdan dolayı olmadığını belirten Özaslan, 'Mustafa Kemal Atatürk hatırlarında Ankara'yı başkent yapma düşüncesinin 1919'da Samsun'a çıkmadan önce de düşüncelerinde yer aldığını belirtti.' Söyleşinin ardından Türk Tarih Kurumu Başkanı Çetin, Ankara Kulübü Derneği Başkanı Özaslan'a teşekkür edip hediyelerini takdim etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber