MTA'da 'rüşvet' operasyonu: 7 memur gözaltında

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maden Tetkik Arama'da başlatılan yolsuzluk operasyonunda, aralarında daire başkanı ve mühendislerin de bulunduğu 20'ye yakın zanlı gözaltına alındı. MTA bürokratlarının rüşvet aldığı iddia ediliyor

Tolga Şardan

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nde başlattığı yolsuzluk operasyonunda, aralarında daire başkanı ve mühendislerin de bulunduğu 20'ye yakın zanlı gözaltına alındı.

MTA'daki bürokratların rüşvet karşılığı özel şirketlere maden alanlarıyla ilgili bilgi sızdırdığı ve şirketlerin alanları satın almasını sağlayan raporlar hazırladıkları iddia edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin (KOM) Ankara Emniyeti KOM Şubesi ile birlikte yürüttüğü operasyondan önce 8 ayı bulan teknik takip ve araştırma yapıldı.

MTA'da jeofizik ve maden konularında uzman olan birimde görev yapan bazı mühendislerin madencilik sektöründe faaliyet gösteren bazı özel firmalarla 'yakın ilişki' içinde olduğu ileri sürüldü.

Takip çalışmalarında mühendislerin, firmalara MTA'nın özellikle kömür madenlerinde yaptırdığı fizibilite çalışmaları sırasında hazırladıkları raporlarla ilgili bilgi verdikleri ileri sürüldü. Mühendislerin yüklü miktarda cevher bulunan maden alanları için devletin işletme olanağı bulunmayan yüzde 40 oranından daha az miktarda cevher bulunduğu yönünde rapor vererek, maden alanlarının boşa çıkmasını sağladıkları iddia edildi.

Gerçeği yansıtmayan raporlar düzenleyen mühendislerin, daha sonra şirketlere bilgi verip söz konusu maden yüklü alanları 'kapatmalarını' sağladıkları öne sürüldü. Mühendislerin firmalardan rüşvet aldıkları, devleti milyonlarca YTL'lik zarara uğrattıkları iddia edildi.

'Kazı' operasyonu

Teknik takipler sırasında mühendislerin, firma yetkilisi ve sahipleriyle telefonda yaptıkları rüşvet pazarlıklarında, maden alanlarıyla ilgili bilgi verdikleri öne sürüldü.

Savcılık kararıyla polis dün "Kazı" adı verilen operasyonu için harekete geçti. Polis, Ankara'da ikamet eden MTA'daki mühendislerin yanı sıra İstanbul, Isparta, Kütahya, Mardin, Çanakkale ve Antalya'daki firma sahipleri ile yetkililerini gözaltına alarak Ankara'ya getirdi. Gözaltına alınan 20'ye yakın zanlı arasında bakanlığa bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden 2 mühendis, MTA Genel Müdürlüğü'nden 1 daire başkanı, 2 mühendis ve 2 teknisyen bulunduğu öğrenildi.

Zanlılar için 4 günlük gözetim süresi verildi. Gözaltına alınan bürokratların açığa alınmadığı, soruşturmanın seyrine göre bürokratların görevde kalıp kalmayacağına karar verileceği bildirildi.

Madenleri firmalara sattılar

Zanlılar arasında yer alan mühendislerden bazılarının yakınları üzerine kapattıkları maden sahalarını daha sonra yüksek fiyatlarla sektördeki başka firmalara sattıkları belirlendi. Bu yolla devleti zarara uğratan mühendislerin söz konusu yakınları üzerinde yüklü miktarda mal varlığı bulunduğu öğrenildi. Savcılığın, hazırlanan müfettiş raporlarından yararlandığı ve operasyonun da bu raporlar doğrultusunda başlatıldığı belirtildi. Operasyonun MTA'ca yapılan toprak analizlerinin, maden bölge raporlarının el altından iş adamlarına para karşılığı satılması iddiası üzerine başlatıldığını ifade eden emniyet yetkilileri, ayrıca çeşitli ruhsat konularıyla ilgili de şebeke halinde yolsuzluk yapılarak devletin zarara uğratıldığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber