Boğaziçi rektöründen 'evet' desteği

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, Hatay'da katıldığı bir konferansta bol bol bayanların okuması gerektiğinden bahsetti, ancak başörtülü kız öğrencilerin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen birçok üniversitelere alınmamasına cevap veremedi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Kampüsü'nde "Bilim Dünyasında Kadın: Türkiye Örneğine Bir Bakış" konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ayşe Soysal katıldı. Öğrencilere ve öğretim üyelerine verdiği konferansın sonunda gazetecilerin, "Kız öğrencilerin okutulmasından yana güzel bir konferans verdiniz ancak başörtülü kızlar üniversitelere alınmıyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz" sorusuna Soysal, cevap vermezken, bu konuda konuşmak istemediğini aktardı. "Ama her şeye rağmen kız çocukların okumasından yanasınız değil mi?" şeklindeki soruya ise, "Evet" demekle yetindi.

Rektörler Yüksek Kurulu'nun YÖK Başkanı'nı istifaya davet etmesi konusundaki sorulara da cevap vermediğini belirten Soysal, Türkiye'de kadınların akademik kariyerin yüzde birlerde olduğunu aktardı.

Soysal konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "Kadınların eğitimi Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda olduğu kadar bu günde geçmişte de önemli rol almıştı. Osmanlıların son yıllarında kadınların kızların eğitimi için çok ciddi atılımlar yaptılar. Bu atılımlar Cumhuriyetin temelini oluşturdu Kadınların eğitimi konusunda. Kadınların bilim dünyasına girmesi de çok önemli. Akademik istihdam kadınların yüzde birini kapsıyor. Türkiye'nin genel nüfusunda bu durum küçücük bir yer ifade ediyor."

YASAKÇI REKTÖRÜN KONUŞMASI FARKLI UYGULAMASI FARKLI

Hafta başından bu yana başörtülü öğrencileri bası kapalı öğrencilerin derslere girmesine serbestlik getiren ancak bu gün tekrar yasak koyan Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda konferansta yaptığı konuşma ile rektörü olduğu üniversitedeki uygulamasıyla çelişkiye düştü.

Canda konuşmasında kızların okumasına vurgu yaparak, "Kadınlarımız kendilerine yasalarla verdiği hak ve özgürlüğün değerini çok iyi bilmelidir." dedi. Kadınların toplumun gelişmesinde çok önemli rol aldığını vurgulayan Canda, kadınlarını, kız çocuklarını eğitmeyen okutmayan bir toplumun ilerlemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber