ABD'nin yaptığı psikolojik manevra

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Mart 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
UTKU ÇAKIRÖZER Ankara

Türkiye'nin eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kuzey Irak'tan çekileceğini bilen ABD'nin, Iraklı Kürtler ve Bağdat yönetimiyle arasını düzeltmeye yönelik psikolojik manevra çerçevesinde ?Türkiye çıksın? açıklamasını yaptığını söyledi.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı emekli Büyükelçi Loğoğlu, 8 gün süren Güneş harekâtının bitişinin, ABD'nin ?Kısa sürede çıkın? açıklamaları sonrasında gerçekleştiği iddialarına ilişkin görüşlerini Milliyet'e şöyle açıkladı:

TÜRKİYE'NİN KARARI: Çekilme tamamen Türk makamlarının ve Türk Genelkurmay Başkanlığı'nın verdiği bir karar. Bunun doğal dayanağı da Genelkurmay Başkanı'nın yaptığı üç açıklamadır. Çekilme aşamasının halkla ilişkiler açısından iyi yönetilemediği eleştirisine de katılmıyorum. Esas olay terörle mücadele ve önemli olan o kulvarda varmak istediğin yere varıp varmadığınız. Uluslararası toplumun desteği koptu mu kopmadı mı? Bence kamu diplomasisi ve terörle mücadele bakımından amaca ulaşıldı. Gerisi teferruat.

ÇEKİLME ARKADAN GELMEDİ: Kamuoyunda oluşan, ?Amerika açıklama yaptı, çekilme arkadan geldi' izlenimi doğru değil. Çekilme ABD açıklamalarından sonra gelmedi. Genelkurmay'ın öngördüğü takvim içinde çekilmenin şekli belirlendi.

ABD İZLİYORDU: PKK'ya karşı mücadelede sıkı işbirliği ortamında kullanılan o bilgi alışveriş kanalları neyse, çekilmenin ne zaman olacağı konusunda da aynı kanallardan taraflar birbirlerini bilgilendirmiştir. Bize PKK hakkında istihbarat veren ülke o operasyonu adım adım takip etmiştir. Çekilmeye en az şaşıran bir Genelkurmay olmuştur bir de durumu kendi imkânlarıyla izleyen ABD...

AMERİKAN HOYRATLIĞI: ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve ABD Başkanı George Bush'un açıklamalarını ?Amerikan hoyratlığı' olarak görüyorum. Elde ettikleri bu bilgiyi tamamen bizim dışımızda ve kendi amaçları doğrultusunda değerlendirmeye çalıştıklarını düşünüyorum. ABD yönetiminin bu sözleri söylerken hedefi kesinlikle Ankara değil. Çünkü Ankara ile PKK'ya karşı aktif işbirliği yapıyor, istihbarat veriyor. Bu sözlerin asıl hedefi Irak Kürtleri ve Bağdat yönetimi. Açıklamaları onların Türkiye-ABD ilişkisinden duyduğu rahatsızlığı yatıştırıcı bir manevra olarak görüyorum. Bir nevi doğu kurnazlığı. Irak yönetimi ve Iraklı Kürtler de Türk Genelkurmayı'nın ?ABD bastırdı' diye çıkmadığını biliyor. ABD'nin Kürtlerle ilişkileri bakımından psikolojik bir oyundu.

TÜRKİYE GİRECEK: ABD'den gelen açıklamalar ?Türkiye bir daha giremez' şeklinde olsaydı zararı olabilirdi. Ama şimdi Türkiye oraya girecek hem de ABD istihbaratıyla. Bunu, çekilmenin hemen ardından yaptıkları açıklamadan anlıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber