Mahkemeden, dört yıldır kaçan zanlıya 'tutuklanmama' garantisi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Mart 2008 06:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

'Mahkemeye gel tutuklamayacağız'

Gökan USANMAZ SABAH

Üniversiteli Burak Şengöçer cinayeti sanığı hukuk öğrencisi hakkındaki tutuklama kararı, "tutuklanma korkusuyla mahkemeye gelmediği" gerekçesiyle kaldırıldı..

Üniversite öğrencisi Burak Şengöçer'i İstanbul Yeşilköy'deki Hubble Bubble Cafe'de bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla 'Kasten adam öldürmek' suçundan 4 yıldır aranan hukuk fakültesi öğrencisi Serhat Aslan'ın gıyabi tutuklama kararı, tutuklanma korkusu ile duruşmaya gelmediği anlaşılması üzerine 20 bin YTL kefalet karşılığında kaldırıldı. 24 Eylül 2004'te, kız meselesi yüzünde çıkan kavgada Burak Şengöçer bıçaklanarak hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra Fatih Yavuz "kasten adam öldürmek" suçundan tutuklanırken, Ferhat Güney ve Fırat Çağrı Yıldırım ise tutuksuz yargılandı. Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 yıldır süren davada sanıklar Yavuz ve Güney "kasten adam öldürmek" suçundan 9 yıl 2'şer ay hapis cezası aldı. Bıçağı Şengöçer'in kasığına sapladığı iddia edilen ve 30 yıl hapis istemiyle yargılanan Serhat Aslan ise 4 yıldır aranıyordu.

YURTDIŞI YASAĞI KONULDU

Davaya oğlunun avukatı olarak katılan Fikret Aslan, mahkemeye verdiği dilekçesinde oğlunun beraat etme ihtimali olduğunu belirterek, "Yakalama emrinin kaldırılmasını talep ediyorum" dedi. Mahkeme heyeti de CMK'nin 246 maddesi gereği , "Duruşmaya gelmesi halinde güvence verilebilir" diyerek gıyabi tutuklama kararının kaldırılmasına karar verdi. Kararda, "Serhat Aslan hakkında verilen gıyabi tevkif kararının yakalanma emrine dönüştüğü anlaşılmıştır" denildi. Mahkeme heyeti, sanık Serhat Aslan hakkında yurtdışı yasağı koyarken, Fikret Aslan'ın 20 bin YTL kefaleti yatırmasının ardından, dört yıldır aranan sanık da özgürlüğüne kavuştu.

'Bu madde sadece sekiz kez kullanıldı'

Prof. Dr. Bahri Öztürk: "246. madde şimdiye kadar sadece 8 defa kullanıldı. Asıl olan suçluyu tutuksuz yargılamaktır. Mahkeme isabetli bir karar vermiş. Daha önce eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk yurtdışına kaçtıktan sonra avukatları bu maddeden yararlanmak istemişti ama mahkeme buna yanaşmadı. Sonra dava zamanaşımından düştü."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber