Müfettişin raporu Genel Müdür'ü yalanladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Mart 2008 10:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TOLGA ŞARDAN Ankara

Enerji Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ndeki (MTA) bazı bürokratların da adının karıştığı, maden sahalarıyla ilgili ?Kazı operasyonu' öncesinde, kurum başmüfettişinin yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin olarak özel bir rapor hazırladığı ortaya çıktı.

Savcı tarafından görevlendirilen müfettiş, soruşturmanın ?bir numaralı ismi' olan ve kısa süre öncesine kadar MTA'da görev yapan zanlı mühendis Erkan G.'nin tüm faaliyetlerini belirledi. Önceki gün basın toplantısı yapan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ile MİGEM Genel Müdür Vekili Selahattin Erdoğan'ın açıklamalarının aksine raporda Erkan G.'nin tüm ?icraatları' var. 27 sayfalık ön raporda, hem MİGEM'i hem de MTA'yı bağlayan konuları gün ışığına çıkaran saptamalar satır başlarıyla şöyle:

- Erkan G., şirket veya şirket ortakları adına birçok kentte çok sayıda maden sahası ruhsatı satın aldı. G. bu sahaları başka şirketlere devrederek büyük meblağlarda gelirler gelir sağladı.

- Erkan G.'nin kendisi, eşi, ağabeyi Ö.G. ve Y.B.'nin banka hesaplarına çeşitli tarihlerde birçok şirket ve kişilerce yüksek miktarda para yatırıldı.

- Erkan G., maden sahalarına ruhsat alma işlemleri sırasında ihtiyaç duyulan 1/25 bin ölçekli gizli ve gizlilik dereceli topografik haritalar ile MTA'ca hazırlanmış ve kullanılması belli kurallara bağlı olan jeoloji haritalarını İ.İ. aracığıyla elde ederek kolaylık sağladı. İ.İ. bu durumdan menfaat elde etti.

- Erkan G., MTA'ca yapılan maden çalışmalarıyla düzenlenen birçoğu gizli raporları kolaylıkla elde etti.

- G., gizli haritalara ait CD'leri ismi öğrenilemeyen ve astsubay olduğu anlaşılan bir kişiden İ.İ. aracılığıyla sağladı ve rüşvetle adı geçen kişilere verdi.

- Yerküre firmasının ortağı Y.B., devamlı MİGEM'in 5. katında bulundu. Kendi şirketi ve 3. şahısların işlerini takip etti. Ruhsat alımı konusundaki olumsuzlukları kurumda kurduğu yakınlıklarla çözdü.

- G., birçok madencilik sahasında yasa gereği MİGEM elemanlarınca yerinde yapılması gereken incelemelere gidecek elemanları önceden ayarladı.

- G., numunelere ait analiz değerlerinin istenildiği biçimde çıkması için analiz yapan Türkiye Petrolleri'ndeki kişilerle görüştü. Hüseyin adlı kişi, Sevda adlı kadına 50 bin dolar rüşvet verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber