MEB'den AB'ye dönük tanıtım kitabı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Mart 2008 15:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı bünyesinde bulunan Eurydice (Avrupa Eğitim Bilgi Ağı) birimi eğitim sistemimizi Avrupa'ya tanıtmak için "Türk Eğitim Sistemi 2007" isimli bir kitap hazırladı.

AB üyesi ülkeler ile aday ülkelerin eğitim sistemlerine ilişkin bilgileri derleyen ve yayımlayan, karşılıklı bilgi alışverişini sağlayan Avrupa Komisyonu bünyesinde kurulan "Eurydice Birimi", bu çerçevede bakanlık bünyesinde Aralık-2003'de kuruldu.

Bakanlık yetkililerince bir ilk olarak nitelendirilen kitap, ayrıca "Ulusal Dosya" niteliği taşıyor. İngilizce ve Türkçe olarak basılan ve ilgili kurumlara dağıtılan kitaba "http://www.eurydice.org" internet adresinden de ulaşılabiliyor.

"Türk Eğitim Sistemi 2007" kitabına AB ülkeleri de aynı internet adresinden erişilebilecek ve böylece Türk eğitim sistemi Avrupa'da daha kolay tanınacak. Her yıl üye ve aday ülkeler, 11 bölümden ve 311 sayfadan oluşan kitabı, Avrupa Eurydice Birimi tarafından hazırlanan formata uygun, kendi eğitim sistemi ile ilgili bölümleri hazırlayarak internet sitesinde yayımlanmasını sağlıyor.

Eurydice ağına bağlı ülkeler ise şöyle: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Leichtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Türkiye ve Birleşik Krallık.

KİTAPTAN

"Türk Eğitim Sistemi 2007" kitabında, Türkiye'nin tarihsel görünümü, hükümetin ve eğitim kurumlarının reform çalışmaları, temel yönetim, yasama yürütme ve yargı organları hakkında bilgi verildi. Türk halkının büyük bölümünün Müslüman kökenli olduğu, ancak dini ve mezhebi ne olursa olsun Türk vatandaşı olan herkese "Türk" dendiği ve Türkiye'nin laik bir ülke olduğu belirtildi. Türkiye'nin demografik, ekonomik durumu da kitapta yer alıyor.

Okul öncesinden, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretime kadar eğitimin her alanına ilişkin tarihsel bilgi verilirken, her eğitim alanında yapılan çalışmalar, okullara kayıt-kabul koşulları, eğitim programları, derslerin değerlendirilmesi, diploma, belgelendirme anlatılıyor. Yıllara göre öğrenci ve öğretmen sayıları, okullaşma oranları tablolar halinde sunuluyor.

Ayrıca, ilköğretimden ortaöğretime geçişte uygulanan Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı'na (OKS), yükseköğretime geçişte uygulanan Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) da yer veriliyor. Öğretmenler ve eğitim personeline de ilişkin bilgilerin bulunduğu kitapta,öğretmenlerin hizmet koşulları, kariyer basamakları, statüleri, mesleğe giriş şartları, öğretmen maaşları da anlatılıyor.

"KATSAYI UYGULAMASI"

Kitabın "Ortaöğretim" bölümünde, "Ortaöğretimle ilgili güncel tartışmaların merkezinde, ortaöğretimin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi, ortaöğretimin yeniden yapılandırılması, mesleki eğitim ve öğretim sisteminin güçlendirilmesi, bilgi ve teknolojinin okullarda daha etkin kullanılması ve bunlara yönelik alt yapının oluşturulması gibi pek çok sayıda konunun yer aldığı" ifade edildi.

Yükseköğretim ile ilgili güncel tartışmaların, "Yükseköğretim talebinin karşılanması ve yükseköğretime giriş, yükseköğretimin yönetimi ve kalitesinin artırılması, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının Avrupa Yükseköğretim Alanına hazırlık çalışmaları" konularından oluştuğu kaydedildi.

Yükseköğretime yönelik talebin yüksek ve arzın sınırlı kalması nedeniyle, mevcut sistemin temel olarak ülke çapında merkezi olarak uygulanan sınavlarla seçme ve yerleştirme yapmayı gerektirdiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Öğrencilerin mezun oldukları okul türleri tercih edilebilecekleri alanlar üzerinde sınırlı olmaktadır. Tercih edilen program türüne göre, farklı okul mezunlarına farklı katsayılar uygulanmaktadır. Özellikle mesleki-teknik ortaöğretim öğrencileri kendi alanları dışında tercihte bulunmaları durumunda dezavantajlı duruma düşmektedir. Şu andaki mevcut uygulama mesleki-teknik ortaöğretim mezunlarını katsayı uygulaması nedeniyle daha çok kendi alanlarındaki mesleki programları tercih etmeye zorlamaktadır. Farklı katsayı uygulaması yoluyla öğrencilerin mezun oldukları alanlarda eğitim almaları sağlanmaya çalışılmaktadır.

Yükseköğretime giriş ile ilgili düzenleme yapma yetkisi mevcut anayasa ve Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kuruluna verilmiştir. Yükseköğretim Kurulu katsayı uygulamasını kısmi düzenlemelerle sürdürme eğilimindeyken, hükümet bu duruma bazı yasal düzenlemelerle müdahale etmek istemektedir. Bu sorun hem bilim çevrelerinde hem de genel olarak kamuoyunda da yükseköğretim ile ilgili en çok tartışılan gündem maddelerinden biri olmayı sürdürmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber