Madende 'aranan ülke' olduk

Geçen yıl cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5,93 milyar dolarlık ihracata imza atan maden sektörü, maden arama ve çıkarma işlerinde de kapısı çalınan ülkelerden biri haline geldi.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 09 Ekim 2022 07:28, Son Güncelleme : 09 Ekim 2022 07:23
Madende 'aranan ülke' olduk

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Ali Emiroğlu, bir çok ülkenin Türkiye'den yatırımcı aradığını söyledi. Emiroğlu "Özel sektör yurt dışında Afrika ülkeleri, Özbekistan, Kazakistan ve Türkmenistan'da var. Bölge ülkeleriyle TMD olarak biz de toplantılar yapıyoruz. Bu ülkeler Türkiye'den yatırımcı arıyorlar. Türkiye, yurt dışında ağırlıklı olarak altın madenciliği yapıyor" dedi.

Türkiye'nin nadir element potansiyeline de dikkat çeken Ali Emiroğlu, "Nadir toprak elementleri, stratejik madenler kapsamında değerlendiriliyor. Nikel, kobalt ve lityum, elektrikli otomobillerin pilleri için en fazla kullanılan madenler. Örneğin, telefonlarda da 7-8 çeşit nadir toprak elementi var. Bu elementler olmadan otomotiv sektöründeki çipleri de üretemiyoruz. Bu sebeple dünyada çip krizi yaşanıyor. Çin, bu elementlerin dünyada yüzde 70'in üzerinde üretimine sahip. Yani tekel konumunda. Bugünkü ABD-Çin ticaret savaşlarının sebebi de bu. Bizim de nadir elementlerde en büyük rezerv sıralamasında ikinci sırada bulunduğumuz söyleniyor ama bunu zaman gösterecek. Türkiye, nadir toprak elementlerini üretime kazandırabilirse daha stratejik bir konuma gelir" ifadelerini kullandı.

20 MİLYAR TONLUK KÖMÜR REZERVİ

Madensiz bir hayatı düşünmenin mümkün olmadığını dile getiren Emiroğlu, şunları kaydetti: Türkiye'de bilinen 20 milyar tonluk bir linyit rezervi var. Zonguldak'ta yüksek kaliteli kömür yer alıyor, diğerleri linyit. Pandemi dönemi bize bir işaretti, Rusya-Ukrayna savaşı da bir işaret; enerji konusunda dışa bağımlılığımızı mutlaka gidermemiz lazım. Bunun için de kömürün kalitesini artırarak zenginleştirmek gerekiyor. Kömürdeki kil, taş ve kükürdü azaltmak lazım. Ayrıca, şu anda termik santrallerde ithal ve yerli kömür kullanım oranları yarı yarıya. Yerli kömürün kullanılması, hem istihdam hem de çıkarılacağı yöreye katma değer sağlamak demek. İthal kömürden yerli kömüre dönmek gerekiyor. Bu dönüşüm için gerekirse teşvik de verilebilir.

AFRİKA ÜLKELERİ İLE 17 ANLAŞMA

Türkiye Afrika'da Fransa'yı devre dışı bırakıyor. Afrika ülkeleri ile iyi ilişkiler kuran Türkiye bu ülkelerde maden arama çalışmalarını artırıyor. Libya'nın yanı sıra toplam 17 ülkede maden ve enerji arayacak olan Türkiye Fransa'nın aksine hem o ülkelerin gelişmesine katkı sağlıyor hem de bu ülkelere kazan-kazan teklifi sunuyor.

Cevdet Fırat Aydoğmuş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber