İmam, PKK propagandasından mahkum oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Mart 2008 13:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Özgür CEBE/DİYARBAKIR,

DİYARBAKIR'da okunan mevlitte ?Kürt ve Kürdistan şehitleri için' dediği için 10 ay hapis cezasına çarptırılan emekli imam Zeki Korkmaz ile ilgili gerekçeli karar tamamlandı. Mahkeme kararında, ?Bölgede dini duygulardan istifade edilerek PKK propagandası yapıldığı' vurgulandı ve Korkmaz'ın kamu düzeni için tehlike arz eden konuşmalar yaptığı yer aldı.

Büyükşehir Belediyesi Konukevi'nde, geçen yıl kanserden ölen yazar Mehmet Uzun için 15 Ekim 2007 günü mlevlit okutuldu. Mevlitte toplananlara dua ettiren emekli imam Zeki Korkmaz, ?Kürt ve Kürdistan şehitleri, tüm ölülerimiz için el fatiha' dedi.

Zeki Korkmaz hakkında bölücü örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Savunmasında ?Kürdistan' kelimesini isteyerek kullanmadığını ileri süren Zeki Korkmaz, kabristan anlamına gelen Kürtçe ?Göristan' kelimesini kullanmak isterken ağzından yanlışlıkla ?Kürdistan' çıktığını söyledi. Mahkeme Korkmaz'ı, Terörle Mücadele Yasası'na göre suçlu bulup önce 1 yıl hapis cezasına çarptırdı, sonra da bu cezayı 10 aya indirdi.

Mahkeme gerekçeli kararında sanığın Tüm Kürt ve Kürdistan şehitleri için ve hepimiz için el Fatiha' dediğini, ancak burada Kürdistan değil, Kabristan anlamına gelen ve Kürtçe Göristan kelimesini kullanmak istediğini, ancak ağzından yanlışlıkla Kürdistan kelimesi çıktığını ve suç işlemek amacıyla böyle bir cümle kullanmadığı şeklinde kendini savunduğu kaydedildi.

Mahkeme gerekçeli kararında, düşüncenin açıklanmasının Anayasa, iç hukuk ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi açısından büyük önem taşıdığı, ancak milli güvenlik, kamu düzeni ve güvenliği, devletin bölünmez bütünlüğü gibi konularda sınırlanabileceği kaydedildi. Kararda şöyle denildi:

?Sanık emekli imam olduğu bilinciyle nüfuzunu kötüye kullanarak ülkenin ve yörenin inancına göre şehitlik olarak tanımlanan yüce duyguyu istismar etmiş, sanığın işlediği suç, son dönemde bölgede yaygın olarak gerçekleştirilmeye çalışılan dini değerlerden istifade ile örgütün amacını benimsetme çalışmalarına destek verilmesi kapsamında mahkememizce değerlendirilmiştir. Sanığın evinde ayrıca hakkında toplatılma kararı verilen PKK-Kongra Gel'in, Demoktarik Kuruluş Belgeleri adlı kitap ile bir kısım dokümanın ele geçirilmesi nedeni ile sanığın yanlışlıkla Kabristan anlamına gelen Göristan kelimesi yerine Kürdistan kelimesi kullandığına dair savunmasına itibar edilmemiş ve bilinçli olarak bahsi geçen konuşmayı yapmıştır. Bu nedenle sanığın işlediği suçun Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin koruması altında bulunan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında kabul edilemeyeceği anlaşıldığından silahlı terör örgütü niteliğindeki PKK'nın propagandasını yapmak suçunu işlediği kanaatine varılarak hakkında hüküm kurulmuştur.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber