2005'te hedef denk bütçe

Haber Giriş : 04 Ekim 2004 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 bütçesinde yatırım ödeneklerini artırarak duble yol ve baraj yapımlarına ağırlık vereceklerini belirten Maliye Bakanı Unakıtan hayalini ve hedefini de açıkladı: 'Denk bütçe'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005 yılı bütçe hazırlıklarının tamamlandığını, hedefinin ve hayalinin"denk bütçeyi sağlamak" olduğunu söyledi. Vergilerde indirim yaparak hasılatı arttırmayı amaçladıklarını ifade eden Unakıtan, 2005 yılı bütçesinde bu yıla göre yatırım ödeneklerini arttıracaklarını, 'duble yol' ile 'baraj yapımlarına' ağırlık vereceklerini bildirdi.

Dünya Bankası bünyesinde Washington'da düzenlenen genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika konulu bakanlar toplantısına katılan Unakıtan, Milliyet'in sorularını yanıtladı. Faiz ödemeleri hariç bütçede sağlanması öngörülen fazla miktarının hedef rakamın üzerine çıkabileceğini ve ekonomik büyümenin yüzde 10'nun üzerinde olabileceğini anlatan Unakıtan, sözlerine şöyle devam etti:
"Ek performans sergilersek ayrı bir bütçe yapılması arzeder. Ama 2004'te ek bütçe yapmayacağız. Gerek de yok. Fazla geldi deyip, bunu harcamayacağız. Yıl sonuna kadar harcamalar her an artabilir, gelirler azalabilir."

Yatırım ödenekleri artacak
Unakıtan, önümüzdeki yıl yatırım ödeneklerini 2004 seviyesinin üzerinde tutacaklarını söyledi. "Türkiye'nin altyapı yatırımlarına ihtiyacı var.
Yatırımları kısmak istemiyoruz" diyen Unakıtan, proje portföyünde baraj ve duble yollar, Marmaray tüp geçidi ve İstanbul - Ankara arası demiryolu yatırımlarına öncelik verileceğini kaydetti.

Kamu payı düşecek
Unakıtan, 2004 bütçesine ilişkin yıl sonu rakamlarının büyük ölçüde belli olduğunu belirterek, "2005 bütçesini buna göre hazırladık. 17 Ekim'de de Meclis'e sunacağız" diye konuştu. 2005 bütçesinde bu yıla göre büyük artışlar öngörmediklerini ifade eden Unakıtan, kamu bütçesinin gayri safi milli hasıla (GSMH) içindeki payını yüzde 40'ın altına çekeceklerini bildirdi.

Denk bütçe iddiası
Unakıtan, "Bir Maliye Bakanı'nın hayali gelir ve gideri eşit hale getirmektir" diye konuşurken, hayalini eline aldığı kalemle şema haline getirdi:
"Bütçede gelir kısmı var, gider kısmı var. Gider kısmı büyük olduğu için bütçede açık var. Açık olduğu müddetçe devletin borçlanması devam eder. 'Türkiye'de nominal borçlar artıyor' deniyor. Ama borcun milli hasılaya oranı azalıyor. Benim hedefim ve hayalim denk bütçeyi sağlamaktır. Türkiye denk bütçeyi sağladığı zaman arayı kimse kapatamaz."

Vergi indirimleri
Unakıtan, ısrarlı sorulara rağmen hangi vergilerde indirime gidileceğini açıklamadı. "Yakında hepsi açıklanacak. KDV ve benzeri vergilerde indirim çalışmasını son aşamaya getirdik" diyen Unakıtan, karma ekonomik komisyon toplantısı için gittiği Brezilya'dan dönüşte, yapılan çalışmaları hükümete ileteceklerini kaydetti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber