Ev hanımları, prim yatırıp emekli olabilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Mart 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelecek hafta yasalaşması beklenen Sosyal Güvenlik Reformu, ev hanımlarına emeklilik hakkı getiriyor. Yeni yasaya göre ev hanımları, isteğe bağlı sigortalı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim ödeyebilecek.

Yeterli primin yatırılmasının ardından emekli olabilecekler. Ev hanımlarının sigortalı olabilmesine imkan veren düzenleme, isteğe bağlı sigortalılık şartlarında değişiklikle sağlandı. Halen geçerli olan düzenlemeye göre isteğe bağlı sigortalı olabilmek için en az 3 yıl fiilen çalışmanın karşılığı olan 1080 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Bu nedenle ev hanımları sigortalı olamıyor. Yeni düzenleme ise bu şartı kaldırıyor. Böylece ev hanımları başta olmak üzere isteyen herkes isteğe bağlı sigortaya prim yatırabilecek. Bu düzenleme en çok, primini yatırarak sigortalı olmak isteyen ev hanımlarının işine yarayacak.

İsteğe bağlı sigorta primi ise prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında sigortalı tarafından belirlenecek. Sigortalı tarafından belirlenen prim, prime esas aylık kazancın yüzde 32'i olacak. Bu oranın yüzde 20'si emeklilik primi, yüzde 12'si ise genel sağlık sigortası priminden oluşacak. İsteğe bağlı sigorta primi halen en az 152 YTL olarak ödeniyor. Reformun yasalaşmasının ardından isteğe bağlı sigortalı olabilmek için ödenecek en düşük prim ise 195 YTL olacak. Ancak şu an isteğe bağlı sigortalı olanlar sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Yeni düzenleme ise isteğe bağlılar için de sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı getiriyor. Bunun için bir aylık isteğe bağlı sigortalı olmak yetiyor. Bu durum özellikle sosyal güvenlik kapsamında olmayıp beklenmedik şekilde rahatsızlananlar için büyük fırsat sunuyor. Kişi, daha önce hiç primi olmasa bile bir ay primle sisteme dahil olup sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.

Reformla birlikte işten ayrılmalar nedeniyle arada oluşan boşlukların doldurulması da mümkün olacak. Örneğin 20 gün açılış yapıp işten ayrılan biri, ayın kalan 10 gününü ise isteğe bağlı olarak tamamlayabilecek. Yeni düzenlemelerle birlikte 2007'de 513 bin olan isteğe bağlı sigortalı sayısında büyük artış yaşanması bekleniyor. Bu durum SGK'nın prim gelirlerinde artışı da getirecek. Yasanın çıkmasının ardından 18 yaşından büyük olmak şartıyla isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin bir dilekçe ile bulundukları yerdeki sigorta müdürlüğüne başvurmaları yeterli olacak. Başvuruyu takip eden aybaşından itibarense isteğe bağlı sigortaya girmiş olacaklar.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber