Dikkat, ?lazer kulak' var!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mart 2008 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Serhat Oğuz

İnternet sitelerinde onlarca çeşidi satılan ve kullanımı yasal olmayan dinleme aletleriyle konuşmalarınız, tedbir almadıysanız, herkes tarafından dinleniyor olabilir!

Edirne'deki Arasta operasyonunda, rüşvet konuşmalarının Edirne Belediyesi'nin karşısına konulan lazerli çanak sistemiyle dinlendiğinin iddia edilmesi, dinleme teknolojisinin ulaştığı ?zengin çeşitliliği? ortaya çıkardı.

İnternette alıcı arayan dinleme cihazları, avcıların hayvan seslerini dinlemesi, anne karnındaki bebeğin dinlenmesi gibi yasal gerekçelerle satılıyor.

Cihazları internetten satanlara göre, sistemler hobi amaçlı ve daha kısa mesafeleri dinlemek mümkün. İTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Berk Üstündağ ise birçok dinleme cihazının yasal olmadığını ve kolayca temin edilebildiğini belirtiyor. Üstündağ, internet üzerinden ses dinleme cihazı dolandırıcılığı da yapıldığını, ancak bu ürünlerin satışının yasal olmaması nedeniyle mağdurların şikâyetçi olamadığını da sözlerine ekliyor.

Hobi amaçlıymış

Cihazların ses dinleme amaçlı kullanıldığı için satışının yasal olmadığını ancak bu konuda gerekli etkin denetimlerin yapılmadığını belirten Üstündağ, ?Türkiye'de bu kadar çok avcı var mı ki, cihazlar çok satıyor? diye soruyor. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mahmutoğlu da dinlemenin sadece mahkeme kararıyla yapılacağını, bu cihazlarla yapılan dinlemelerin suç sayılacağını söyledi.

Karabulut Ticaret Group adıyla internet üzerinden ses dinleme cihazlarının satışını yapan Bilhan Karabulut ise, fiyatı 59 YTL olan çanak antenli ses dinleme cihazını daha çok avcıların aldığını öne sürüyor. Casus kulak adlı internet sitesi üzerinden satış yapan İlkay Ertem ise lazer dinleme cihazı satıyor. Sattığı cihazı kendisinin ürettiğini, profesyonel olanlar gibi çok güçlü olmadığını belirten Ertem, 40-50 metre mesafede etkili olduğunu ve hobi amaçlı olarak satıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber