Yakın Doğu Üniversitesi YÖK'le ilan savaşına girdi

Haber Giriş : 04 Ekim 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde eğitim veren Yakın Doğu Üniversitesi ?gazete ilanı ve ön kayıtla öğrenci alınıp alınmaması kavgasına' girdi.

Yakın Doğu Üniversitesi, gazetelere verdiği ilanla ?ön kayıtla' öğrenci alacağını duyurdu. Aynı gün YÖK bu üniversiteye bir ?ihtar' yazısı göndererek, 2 gün içinde gazetelere aynı ebatta ?ön kayıtla öğrenci alınmayacağına' dair ilan verilmesini istedi. YÖK, ilan verilmemesi halinde YDÜ'ye gelecek yıl kontenjan ayrılmayacağı tehdidinde de bulundu. Yakın Doğu Üniversitesi buna rağmen ?ön kayıtla öğrenci alacağına' dair ilanı tekrarladı. Üniversitesinin ilanı ulusal birkaç gazetede yayımlanırken, YÖK de aynı gazeteye verdiği ilanda ?ön kayıtla girecek öğrencilerin denkliğini kabul etmeyeceğini' duyurdu.

Kuzey Kıbrıs'taki üniversitelerle YÖK arasındaki tartışma, üniversitelere öğrenci kayıtlarının yapılacağı şu günlerde yeniden alevlendi. Temmuz ayında YÖK, 1993'ten beri uyguladığı ön kayıtla öğrenci alımını, ?usulsüz, kontenjanın üzerinde ve puanı düşük öğrencilerin kayıt yaptırması' gerekçesiyle durdurdu. Bunun üzerine ağustosta KKTC Cumhuriyet Meclisi'nin 5'i milletvekili 7 kişiden oluşan heyeti Türkiye'ye gelerek Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimde bulundu. Yaklaşık 2 hafta süren görüşmelerin ardından ?ÖSYM'nin yapacağı merkezi ön kayıt sisteminde' anlaşma sağlandı ve KKTC üniversitelerine üçüncü bir yerleştirme yapılması kararlaştırıldı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, KKTC üniversiteleri için ?merkezi ön kayıt' başvurularını 19 Ağustos ile 8 Eylül tarihleri arasında kabul etti. Şimdi ise yavru vatandaki 5 üniversiteden sadece Yakın Doğu, gazetelere ilan vererek ?ön kayıtla' öğrenci alacağını duyurdu. İlan üzerine YÖK, Cumhuriyet Meclisi, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Ada'daki 5 üniversiteye bir yazı göndererek ?ön kayıtla öğrenci alınamayacağı' kararını tekrarladı. Yazıda, KKTC'deki üniversitelere sadece ÖSYM tarafından öğrenci yerleştirileceği vurgulanarak, ?bunun dışında herhangi bir kayıt bürosuna veya üniversiteye ön kayıt yaptıranların diplomalarına kesinlikle denklik belgesi verilmeyeceğini' vurgulandı. YÖK'ün, girişimlerine Yakın Doğu Üniversitesi'nin ?ön kayıtla öğrenci alınacaktır' ilanı önceki gün de birkaç ulusal gazetede yayımlandı. YÖK de aynı gazeteye verdiği ilanla öğrencileri, bir kez daha denkliklerinin kabul edilmeyeceği yönünde uyardı.

?Biz haklıyız, ilanlara devam edeceğiz'

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, haklı olduğunu ve gazete ilanlarına devam edeceklerini söyledi. Türk öğrencilere sözlerinin olduğunu ve YÖK'ün istediği gibi bir ilan vermelerinin söz konusu olmadığını kaydeden Gökçekuş, ?Biz Türk çocuklarını okutmak istiyoruz. Tanıtım için Anadolu'yu kapı kapı, dersane dersane, lise lise gezdim. Öğrencilere ön kayıtla kayıt yaptırabileceklerini anlattım. Sonra YÖK tam da tercihlerin yapılmasına birkaç gün kala ön kayıt sistemini kaldırdığını açıkladı. Bunda mantık nerede?? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber