Prof. Dr. Işıkara: Gemlik ve İzmit'te deprem bekliyorum

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Mart 2008 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kızılay Genel Başkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 2014 yılına kadar Gemlik ve İzmit körfezlerinde deprem olma potansiyelinin bulunduğunu söyledi.Kızılay'ın 'Toplum liderlerini teşkilatlandırma' projesi kapsamında, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bolu Yıldırım Beyazıd Camii'nde cuma namazı öncesi cemaate deprem konusunda bilgi verdi.

Camilerde yaptığı konuşmalar sayesinde aynı anda 40- 50 bin kişiye ulaştığını vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, "Camilerde merkezi sistem olması nedeniyle bir camide yaptığım konuşma ile 40- 50 bin kişiye ulaşabiliyorum. Din adamlarının deprem konusunda eğitmek toplumun büyük bir bölümüne ulaşma anlamına geliyor" dedi.Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Işıkara, deprem ülkesi Türkiye'de 'deprem olmaz' demenin uyuşturucu vermekle eş değer olduğunu belirterek, "Türkiye'de yaşayan herkesin, her an bir depreme hazırlıklı olması gerekir. Marmara'da olacak büyük depremin 2010 yılına kadar olmasını bekliyorum" diye konuştu.

Marmara'da deprem olma potansiyeli olan 2 yer olduğunu açıklayan Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu:"Bu iki yerde 2010 ile 2014 yılına kadar mutlaka 6.3 ile 6.5 büyüklüğünde depremler olabilir. Bu noktalardan biri 1700 yılından bu yana sessiz duran Kuzey Anadolu fayının güney kolu olan Gemlik Körfezi, diğer kolu da küçük küçük depremlerin kümelendiği İzmit Körfezi'dir. Burada oluşacak depremler İstanbul'u, 1999 Gölcük Depremi kadar etkileyecek."Prof. Dr. Işıkara, 1999 öncesi yapılan kamu binaları ile okulların güçlendirilmesi gerektiğini de belirterek, eski binaların hastane haline getirilmesini doğru bulmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber