Öğretim görevlileri 'kızgınlık dedektörü'nü geliştirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2008 17:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğretim görevlisi Kağan Ayanoğlu, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, dünyada sadece iki şirket tarafından üretilen, veteriner hekimlik ve hayvancılık alanında kullanılan ve hayvanların yumurtlama zamanını gösteren ''Kızgınlık Dedektörü''nü geliştirerek patent aldı.

SDÜ Şarkikaraağaç Meslek Yüksek Okulu (MYO) Teknik Programlar Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Kağan Ayanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tek, dünyada ise sadece iki firmanın benzerini ürettiği veteriner hekimlik ve hayvancılık alanında kullanılan 'Kızgınlık Detektörü'nü geliştirerek patentini aldığını bildirdi.

''Kızgınlık Dedektörü''nün, evcil memeli hayvanlarda yumurtlama zamanını tespit ederek uygun zamanda suni tohumlama yapmayı sağladığını belirten Ayanoğlu, ''ABD ve Polonya'da daha önce kullanılan 'Estrous Dedektör' adıyla sunulan medikal aracı geliştirerek, kullanım kolaylığı, ek işlevler ve güvenilirlik gibi ilavelerle Türk veteriner hekimleri ve hayvancılık sektörüne sunduğunu bildirdi. Türkiye'de eksikliği yıllardır hissedilen veteriner teknoloji üretiminin yeni yeni gelişmeye başladığını anlatan Ayanoğlu, şunları kaydetti:

''Bizler uzun yıllardır teşhis ve tedavi alanında eksikliğini hissettiğimiz ve beşeri hekimlikte teşhisin ve tedavinin kolay ve güvenilir yapılmasını sağlayan araçların hayaliyle çalıştık. İki yıldan bu yana bunlardan bazılarını meslektaşlarımızın kullanımına sunduk. Bundan sonra da Ar-Ge çalışmalarına ara vermeden meslektaşlarımızın istek ve yönlendirmeleri doğrultusunda geniş Ar-Ge laboratuvarlarımızda çalışmalara devam edeceğiz. Bu çalışmaların hazırlanması, bizlerin hayatını kolaylaştırdığı gibi beraber veteriner hekimlik ve hayvancılık alanında ülkemizde eksikliği ciddi anlamda hissedilen yeni buluşların gelişmesine katkı sağlayacak.''

Veteriner teknolojisi alanındaki çalışmalarına, Süleyman Demirel Üniversitesi Göller Bölgesi Teknokenti'nde kurdukları EMKAVET ve EMKATEK adlı şirketlerinde eşi Veteriner Hekim Emel Ayanoğlu ile devam edeceklerini anlatan Ayanoğlu, ''Veteriner hekim meslektaşlarımız, hayvancılık sektörü çalışanlarının önümüzdeki yıllarda kalite ve garanti gibi konuları düşünmeden ülkemizde de teknoloji kullanımına kolayca kavuşabilecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber