Domates serada 50 YKr, pazarda 1.5 YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2008 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin'in Silifke ilçesinde, çiftçiler seralarda ürettikleri domatesin kilosunun 50 YKr'ye kadar düşmesine üzülürken, İstanbul ve diğer kentlerde 1.5 YTL'lik etiketler vatandaşı üzüyor.

Mersin'in Silifke ilçesinde, seralarda üretilen domatesin kilo fiyatının 50 YKr'ye kadar düşmesi, üreticisini endişelendiriyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarlarından biri olan yörede, domates seralarının çiftçinin en önemli gelir kapılarından biri olduğunu, ancak fiyatların seyrinin üreticiyi sıkıntıya düşürdüğünü bildirdi.

Yörede, 2 bin 220 dönüm sera alanının bulunduğunu ifade eden Can, ''Yaklaşık bir ay öncesine kadar 75 YKr ile 1 YTL arasında serada alıcı bulan domatesin kilosunun 50 YKr'ye kadar düşmesi kaygı yaratıyor'' dedi.

Can, sezonda serada iki ekim yapıldığını, kışlık domateste Ekim ayı ortalarında başlayan hasadın Ocak ayında tamamlandığını, güzlük ürünün hasadının ise Haziran ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Üretilen domatesin bir kısmının Adana ve doğu illerine gönderildiğini, çoğunluğunun ise Rusya'ya ihraç edildiğini ifade eden Can, ''Güzlük domates hasadı yeni başladı ve şu anda üreticimizin tek sıkıntısı fiyatların düşük olması. Dileğimiz fiyatların memnun edici seviyelere çıkarak çiftçimizin yüzünü güldürmesidir'' dedi.

Atayurt beldesi çiftçilerden Mustafa Toker ise bir dönüm seraya ortalama 3 bin 500 fide dikildiğini, domates üretim maliyetinin fide, ekim, işçilik, gübre, ilaç ve naylon olmak üzere dönüm başına 2 bin 500 YTL'ye kadar çıktığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber