Işıkara: İstanbul halkı, depremi er ya da geç yaşayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Kızılayı Derneği Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "1939'dan bu yana depremin batıya göçü var. İstanbul bu depremi er ya da geç yaşayacak" dedi.

Prof. Dr. Işıkara, "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi Afet Zararlarını Azaltma Programı" kapsamında geldiği Bursa'da Valilik Afet Yönetim Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Küçük depremlerin kümelendikleri bölgenin, büyük bir depremin oluş yeri olabileceğini ifade eden Işıkara, şöyle konuştu:

"Bu tez bilim dünyasında tartışılmaya başlandı. Şimdi Marmara'da iki potansiyel var. Bunlardan bir tanesi Gemlik Körfezi. Neden, çünkü 1976'dan itibaren Kandilli bu bölgeyi yakından izlemeye başladı. Küçük küçük depremlerin İzmit Körfezi'nde kümelendiği yerde 17 Ağustos depremi oldu. Gemlik, Kuzey Anadolu fay yolunun güney kolunun uzantısında olan bir ilçe. Dolayısıyla potansiyel bir deprem oluş yeri olarak düşünülebilir. Gemlik halkıyla bu bilgiyi yüz yüze de paylaştım."

Işıkara, Kuzey Anadolu fay yolunun güney kolunun 1800'lü yıllardan bu yana çok sessiz olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla orada bir potansiyel oluş yeri var. Bursa, bundan etkilenecek, İstanbul da 17 Ağustosu hissettiği gibi hissedecek" dedi.

"Er ya da geç yaşayacak"

Marmara'da deprem açısından ikinci potansiyel alanın ise Adalar'ın güney batısı olduğunu dile getiren Işıkara, şunları kaydetti:

"1939'dan bu yana depremin batıya göçü var. Şimdi önceki depremlerin batısı olarak İstanbul gözüküyor. Bu depremi İstanbul er ya da geç yaşayacak. Her gün, bir gün daha yaklaşıyoruz. Eğer 2010'a kadar olmazsa, 2010 ile 2014 arasındaki süreç bu depremin oluşu açısından riskli dönemdir. Yani olasılığı en yüksek süreçtir. Tabii ki bundan Bursa da etkilenecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber