AB için 1000 üniversiteli eleman alınacak

Haber Giriş : 08 Ekim 2004 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan müzakereleri yürütmek için iyi eğitimli gençlere bir müjdesi var: Müzakerelerin yürütüleceği 31 ayrı başlık için birer masa oluşturulacak. Bunun içinde 1000 genç istihdam edilecek.

Başbakan Erdoğan AB ile yaşanacak karmaşık sürecin Türkiye'ye çok şey öğreteceğini söyledi ve ekledi: Türk yönetici kadroları şu ana kadarki yaşananlardan dahi pek çok şey öğrendi.

Başbakanın iyi eğitimli gençlere de bir müjdesi var: Müzakerelerin yürütüleceği 31 ayrı başlık için birer masa oluşturulacak. Bin genç istihdam edilip müzakere masalarında çalışacak.

Denetim faydalı

Başbakan AB Komisyonu'nun önerdiği askı şartlı denetim mekanizmasından rahatsız olmuş ama bir yandan da şöyle diyor: Bazı yasaları böyle daha hızlı çıkarırız.

10 soruda Türkiye'nin üyelik yolu

Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu Türkiye ile müzakerelere başlanmasını tavsiye etti. Peki bundan sonraki aşamada ne olacak?

Aralık'ta Hollanda'da yapılacak zirvede Avrupa Komisyonu'nun tavsiye raporu incelenecek. AB liderleri ya tarih verecek ya da müzakereleri başlatmak için topu AB Komisyonu'na atacak. AB Komisyonu ve Türkiye de müzakere ajandasını belirleyecek. Bu konuda iki tarih var. Ağırlıklı tarih Temmuz 2005. Gerçekleşme ihtimali daha az olan tarih ise Mart 2005.

Temmuz 2005 tarihi Türkiye için eksi mi, artı mı?

Müzakerelerin Temmuz 2005'te başlaması Türkiye'nin lehine. Çünkü 6 ayda bir değişen AB dönem başkanlığı, bu tarihte İngiltere'ye geçecek. İngiltere, Türkiye'nin üyeliğine destek veren ülkelerin başında geliyor. Müzakereler Mart 2005'te başlarsa dönem başkanı, Türkiye'nin üyeliğini desteklemeyen ülkeler arasında bulunan Lüksemburg olacak.

Müzakere süreci nasıl işliyor?

Müzakereler, biri hükümetler arası görüşmeler, diğeri teknik toplantılar olmak üzere iki sevide yürüyor. Siyasi konuların ele alındığı, üye ve aday ülkelerden bakanların katılımıyla gerçekleşen hükümetler arası toplantılarda temel pozisyonlar ve stratejiler ortaya koyuluyor. Müzakerelerin esas kısmını oluşturan teknik toplantılarda ise AB daimi temsilcileri ve aday ülke baş müzakerecisi başkanlığındaki müzakere heyetleri arasında yapılıyor. İlk aşamada müktesebata uygun olmayan mevzuat belirleniyor. Bu süreci komisyon yürütüyor. Müzakereler sürecinde Avrupa Parlamentosu da aday ülkeler için hazırladığı raporlarda tutum belirliyor ve son aşamada katılım anlaşmaları onaylanıyor.

AB'nin herhangi bir üyesinin müzakerelerimizi durdurma hakkı var mı?

Müzakere edilecek 31 konu başlığından her birinin tamamlanıp tamamlanmadığı kararı AB'de oy birliğiyle alınıyor. 25 üyeden biri "hayır" diyerek müzakereleri durdurabilir.

Müzakerelerin askıya alınması ihtimali var mı?

Demokrasi, insan haklarına saygı, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüne ilişkin ciddi bir gerileme ya da aksaklık tespit edilirse müzakere süreci askıya alınacak. Yapılması istenen reformların "makul sürede" yerine getirilmesi beklenecek. Olmazsa, Konsey'in Türkiye'yle ipleri tamamen koparma hakkı da var.

Daha önce müzakere süreci askıya alınan ülkeler var mı?

Komisyon, Türkiye konusunda ipleri tamamen ele almak için şu ana kadar hiçbir aday ülkeye uygulamadığı "askıya alma" mekanizması önerdi. Müzakere sürecinde rekor Portekiz ve İspanya'ya ait. Portekiz'in müzakeresi 8.5, İspanya'nınki 7 yıl sürdü.

İlk olarak neyi müzakere edeceğiz?

31 maddeden ilk olarak turizm ve kültür müzakere edilecek. Müzakerelere alışılabilmesi için en basit ve sorunsuz alandan başlanıyor.

İlerleme Raporu'nda yer alan 'ucuaçık süreç'le ne kastediliyor?

Müzakere sürecinin sonucu şimdiden garanti edilemeyecek, "ucu açık" bir süreç olduğu belirtiliyor.

Muhtemel üyelik kaç yılında?

En geç 2015.

Baş ağrıtacak üç kritik nokta ne?

Türkiye'nin müzakere aşamasında karşısına çıkması muhtemel üç kritik nokta Türkiye'nin katılımının Avrupa Birliği'ne etkisi, nüfusa ağırlıklı oy kullanma ve serbest dolaşım.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber