THB Başkanı Yazıcıoğlu: Kapatma davası, laik ve anti laik kamplaşması yarattı

Haber Giriş : 27 Mart 2008 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk Hukukçular Birliği Başkanı Bilgin Yazıcıoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AKP hakkındaki kapatma davasının "zımnen laik ve anti laik kamplaşması yarattığını" söyledi.

Türk Hukukçular Birliği (THB) Başkanı Bilgin Yazıcıoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AKP hakkındaki kapatma davasının "zımnen laik ve anti laik kamplaşması yarattığını" söyledi. Avukatlığını yaptığı 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın laiklik anlayışını anlatan Yazıcıoğlu, "Özal'ın dinin kul ile Allah arasında olduğunu" söylediğini anımsattı. Yazıcıoğlu, Ergenekon soruşturmasının hukukla bağdaşmadığını da söyledi.

Yazıcıoğlu, ANKA'ya yaptığı açıklamada, AKP hakkındaki kapatma davasını değerlendirdi. Kapatma davası nedeniyle toplumda bir gerginlik yaşandığını söyleyen Yazıcıoğlu, "AKP hakkındaki kapatma davası zımnen laik ve anti laik kamplaşması yarattı. Yaşanan gerginlikte devlet ve hükümet ailesine sahip çıkan baba gibi davranmalı ve topluma ışık tutmalı. Devlet ve hükümet arasında bugün için bir uzlaşma bekleniyor. Tarafların şapkalarını önüne alarak 70 milyon insanı düşünmesi gerek" diye konuştu.

-"DİN KUL İLE ALLAH ARASINDADIR"-

Avukatlığını yaptığı 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kendisine yaptığı laik tanımını da hatırlatan Yazıcıoğlu, şunları söyledi:

"Rahmetli Turgut Özal, halata tırmanan sporcu ve halatın asılı olduğu çengel örneği vererek, halata tırmanan sporcunun kul, çengelin ise Allah olduğunu söylerdi. Özal, bu benzetme ile dinin kul ile Allah arasında olduğunu anlatmak istemişti. Özal'ın laiklik anlayışı buydu. Özal dindar bir insandı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde dönemim Meclis Başkanı Bülent Arınç 'dindar cumhurbaşkanı istiyoruz' dedi. Bu yaklaşımlar orman yakmaya benzer."

-"ERGENEKON HUKUKLA BAĞDAŞMIYOR"-

Türk Hukukçular Birliği Başkanı Yazıcıoğlu, Ergenekon soruşturması ile ilgili olarak da şu değerlendirme de bulundu:

"Ergenekon operasyonu, uzun süren ve sonuç alınamayan Beyaz Enerji operasyonuna benziyor. Gözaltılar yaşanıyor. Gözaltılar başlamasının üzerinden 9 ay geçtiği halde bir iddianamenin hazırlanmaması hukukla bağdaşmaz. Rahmetli Özal, MİT istihbarat, askeri istihbarat ve emniyet istihbaratının işbirliği halinde çalıştırılmasını arzusu ve gayreti içindeydi. Kurumlar arası eş güdümün önemine dikkat çekerdi. Ama şimdi bu görülmüyor."

Türkiye'nin yeni hukuk anlayışı ve yeni anayasaya ihtiyaç duyduğu düşüncesine katıldığını söyleyen Yazıcıoğlu, AKP'nin yeni anayasa taslağının ABD'de tartışılmasını da eleştirdi. Yazıcıoğlu, "AKP'nin yeni Anayasa taslağını Amerika'da tartışmaya açması şık olmadı. Otuz senedir Türk Hukukçular Birliği Başkanlığını yürütüyorum bu sürede kayda değer herhangi bir Anayasa taslağı ile karşılaşmadım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber