E-Fatura'nın altyapısı oluşturuluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2008 20:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Gelir İdaresi Başkanlığı, "Elektronik Fatura Kayıt Sistemi" için gerekli adımları tamamladı.

"Elektronik Fatura" altyapısının bütün unsurları ile hayata geçirilmesine yönelik yürütülen çalışmalarda, başlangıç aşaması olarak tasarlanan "Elektronik Fatura Kayıt Sistemi" ile ilgili Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı hazırlandı.

Başkanlığın internet sitesinde yer alan tebliğ taslağına göre, sistem,mükellefler tarafından bilgi işlem sistemi aracılığıyla elektronik belge olarak düzenlenen faturalarda bulunan bilgilerin belirlenen standartlarda ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılması suretiyle faturalara ait ikinci nüshaların kağıt ortamında saklanması zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Sisteme kimler başvurabilecek

Tebliğ taslağında, sistemden yararlanmak için başvuruda bulunmak isteyen mükelleflerin öncelikle sağlaması gereken şartlar şöyle sıralandı:

"- Bilanço esasına göre defter tutulmalı.

- Tüm faturaların elektronik ortamda düzenlenebildiği, arşivlenebildiği, aktarılabildiği yazılım ve donanımı içeren bir bilgi işlem sistemine sahip olunmalı.

- Bilgi işlem sisteminin etkin bir şekilde yönetilebilmesi ve işletilebilmesi için gerekli sayı ve nitelikte personel bulundurulmalı.

- Bilgi işlem sistemine ait süreçlere ilişkin gerekli iç denetim mekanizmaları oluşturulmuş, teknik ve fiziki güvenlik sağlanmış olmalı.

- Bilgi işlem sistemi dahilinde kullanılan tüm yazılım ve donanım unsurları ile fatura düzenleme süreçlerine, iç denetim mekanizmalarına ve güvenlik önlemlerine ilişkin açıklamalar ve detaylar ayrıntılı bir şekilde dokümanlara bağlanmış olmalı.

- Bilgi işlem sistemini oluşturan her türlü donanım Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarının geçerli olduğu alanlarda bulundurulmalı."

Başvurusu uygun görülen mükelleflerle en fazla 6 ay sürecek bir test uygulaması yapılacak. Test aşamasında başarılı bulunmayan mükellefler, bir yıl, sistem için tekrar başvuramayacak.

Test aşamasını başarıyla tamamlayan mükellefler ise Başkanlık ile protokol imzaladıktan sonra sistemden yararlanmaya başlayacak.

Uygulamaya geçilmesiyle birlikte, bilgi işlem sistemi aracılığıyla elektronik belge olarak düzenlenen faturalara ait bilgilerin belirlenen format ve standartlarda internet üzerinden Başkanlığa aktarılması koşuluyla söz konusu faturalara ait ikinci nüshaların kağıda aktarılarak, saklanması zorunluluğu ortadan kalkacak.

Düzenlenen faturalara ait birinci nüshaların alıcılara iletilmesinde kağıt nüsha kullanılmasının yanı sıra elektronik ve manyetik ortamlardan yararlanma imkanı bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber