Kanser yüzde 80 önlenebilir bir hastalık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2008 20:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Abalı, kanserin yüzde 80 önlenebilir bir hastalık olduğunu ancak kanserin gelişmeden önlenmesinin en uygun yaklaşım olduğunu bildirdi.

Günümüzde birçok kanser türünün etkin bir şekilde tedavisinin mümkün olduğunu belirten Abalı, diğer birçok kanser çeşidi içinde gün geçtikçe daha başarılı tedavi yöntemlerinin ortaya çıktığını kaydetti.

Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi türleri olan bu tedavilerin hasta açısından zor, devlet açısından ise ciddi bir ekonomik yük olduğuna dikkat çeken Abalı, kanserin daha gelişmeden önlenmesinin en uygun yaklaşım olduğunu vurguladı.

Kanserin ortaya çıktıktan sonra da erken evrede yakalanmasının tedavi şansını arttırdığını belirten Abalı, bu şekilde tedavinin hasta açısından çok daha kolay ve devlet açısından ekonomik hale geldiğini ifade etti.

Kanserin yaklaşık yüzde 80 önlenebilir nedenlerle ortaya çıktığını anlatan Abalı, "Sigara, alkol, çok yağlı, kalorili, tütsülenmiş tuzda bekletilmiş(turşu, pastırma gibi) uygun şartlarda saklanmamış ızgaralar, hepatit B ve C kanser riskini arttırabilir. Kanserin erken tanı ve tedavisi hayat kurtarıcıdır. Bu nedenle 40 ve daha ileri yaştaki herkesin yılda bir kez belli tetkikleri yaptırmaları gerekir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber