Hazırladıkları proje sivilceye çare oldu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Nisan 2008 13:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Midyat Anadolu Lisesi'nde iki kız öğrenci hazırladıkları aknelere çare olacak projeleri ile hem yüzlerindeki sivilcelerden kurtuldu hem de TÜBİTAK'ın dikkatini çekti. Isparta'da da öğrenciler 0-6 yaş arası çocukların yüksek ateşini ailelere anında bildiren SMS yöntemi geliştirdi

Mardin'in Midyat ilçesinde Anadolu Lisesinden 2 kız öğrenci, hazırladıkları "Akneye Son" projesiyle hem sivilcelerinden kurtulmayı hem de TÜBİTAK'ın düzenlediği proje yarışmasına katılmayı başardı. Okulun binası olmadığı için yaklaşık 3 yıldır Kocatepe İlköğretim Okulu bünyesinde eğitim gören Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencilerinden Esma İnci Çelebi ve Gülşah Tunç, hem kendi hem de akranlarının yaşadığı sivilce problemlerine çözüm bulmak için solüsyon üretmeye karar verdi.

ATIK MEYVELERDEN SOLÜSYON ÜRETTİLER

Öğrenciler, bu karar üzerine okulun laboratuvarı olmadığı için kendi imkanlarıyla, yaptıkları bir çok deneyin ardından atık meyve ve sebzelerden akne solüsyonu üretmeyi başardı. Öğrencilerden Gülşah Tunç, buldukları solüsyonu bir çok kez denediklerini ve çok olumlu sonuç aldıklarını ifade ederek, "Sivilcilerimiz bizim için büyük sorundu. Birçok arkadaşımızın da aynı problemi yaşadığını fark ettik. Çeşitli araştırmalar yaptık" dedi. Fizik öğretmenleri Özektin Akçay'ın yönlendirmesiyle evlerinde çeşitli doğal meyve, sebze ve bitkiler ile deney yapmaya başladıklarını anlatan Tunç, şöyle konuştu: "Bunun neticesinde olumlu sonuçlar aldık. Projemizi 'TÜBİTAK 2008 Ortaöğretim Öğrencileri arası Proje Yarışması'na gönderdik. TÜBİTAK tarafından kabul gören projemiz, Elazığ'da yapılacak bölgeler arasındaki yarışmada Mardin'i temsil edecek."

İMKAN VERİLİRSE DAHA GÜZEL İŞLER YAPARIZ

Esma İnci Çelebi de okul binası olmadığı için geçici olarak ilköğretim bünyesinde eğitim aldıklarını ifade ederek, "Akne solüsyonunu çöpe atılan atıklardan yaptık. Çalışmalarımızı normal koşullarda laboratuvarda yapmamız gerekiyordu. Ama deneyleri ve çalışmalarımızı evde yaptık. İmkan verilirse daha güzel işler başarabiliriz" dedi.

Öğretmen Akçay ise öğrencilerin kendi yüzlerindeki sivilcelerden etkilenerek çöpe atılan sebze ve kabuklarından solüsyon elde etmeyi başardığını ve yaptıkları deneylerde olumlu sonuç aldıklarını ifade ederek, " 14-18 Nisan tarihleri arasında Elazığ'da düzenlenecek proje yarışmasında öğrencilerimin projesi sergilenecek. İnşallah Elazığ'da da olumlu sonuç alarak, Ankara'da yapılacak olan finallere katılmaya hak kazanırız" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber