Reformdan önce işe giren bu üç avantajdan yararlanacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Nisan 2008 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Reformdan önce sigorta girişi yapanlar erken emekli olup yüksek maaş alacak

Sosyal güvenlik reformu, uzun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Gelecek hafta yasalaşması beklenen tasarının yürürlük tarihi 1 Ağustos 2008.

Reformun yürürlük tarihinden önce sigorta girişi yapanlar üç önemli avantaj elde edecek. Bunlar; yüksek maaş, erken emeklilik ve emeklilik sonrası çalışma fırsatı olarak özetleniyor. Uzmanlar, imkânı olanlara bir an önce sigorta girişi yaptırmalarını öneriyor.

Emek Platformu ile Çalışma Bakanlığı'nın son toplantısında anlaşma sağlanan maaş bağlama oranı, halen sistemde olanlar lehine önemli bir avantaj getiriyor.

1- YÜKSEK MAAŞ

Buna göre reformdan önce sigortalı olanların emekli maaşı hesaplanırken ilk 10 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 3 olarak kabul edilecek. Reformdan sonra işe girenlerde ise bu oran bütün yıllar için yüzde 2 olacak. Bu durum, yasa yürürlüğe girmeden 1 gün önce sigortalı olanların, sisteme sonradan girenlere göre yaklaşık yüzde 10 daha fazla emekli maaşı almasını sağlayacak.

2- EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞMA İMKANI

Yasanın yürürlük tarihinden önce işe girenlerin bir başka avantajı ise emekli olduktan sonra çalışmaya ilişkin. Reform, yasanın ardından işe girecek olanların emekli olduktan sonra çalışmalarını engelliyor. Eğer çalışmak isterlerse emekli maaşlarından vazgeçmek zorunda kalacaklar. Ancak reformun yürürlüğünden bir gün önce bile sigortalı olanlar, emekliliklerinde hem maaş alıp hem de çalışabilecek.

3- DAHA AZ PRİM GÜNÜ

Aynı şekilde reformdan önce işe girenler, 7.200 gün prim yerine 7.000 günle emekli olabilecek. Reformdan 1 gün önce sigorta girişi yaptırarak 200 gün daha az prim ödemek mümkün.

Yasanın yürürlüğünden önce memur olma şansını yakalayanlar ise en şanslı kesimi oluşturacak. Halen sistemde olanlar reforma tabi olmayacakları için getirilen hiçbir olumsuz düzenlemeden etkilenmeyecek. Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekli olup yüksek maaş alabilecekler. Reformun getirilerinden ise yararlanabilecekler. Sosyal güvenlik reformu ilk haliyle SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı arasında norm ve standart birliği sağlamayı amaçlıyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı bunu imkânsız kıldı.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber