Bireysel emeklilik birikimi haczedilebilecek

Haber Giriş : 09 Nisan 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bireysel emeklilik sisteminde katılımcının ancak, sistemde bulunduğu ay ile brüt asgari ücretin çarpımı sonucu bulunacak tutarın üzerindeki birikimleri, haciz ya da rehin işlemine tabi tutulabilecek ya da iflas masasına dahil edilebilecek.

Hazine Müsteşarlığı'nın hazırladığı Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik dört ay sonra yürürlüğe girecek. Yönetmelikle, bireysel emeklilik sisteminde katılımcıların ödeyeceği katkı payına alt sınır getirildi. Asgari katkı payı, hedef kitlenin gelir durumu ile emeklilik planının yönetim ve fon işletim giderleri dikkate alınarak belirlenecek. Asgari katkı payı aylık brüt asgari ücretin yüzde 5'inden az olamayacak. İşveren grup emeklilik sözleşmesine göre ödenen katkı paylarında ise bu sınırlama uygulanmayacak. Sözleşmeyi imzalamasının ardından ödemesini yapmasına rağmen sistemden çıkmak isteyen katılımcıya firma parasını kesintisiz olarak iade edecek.

-KATKI PAYLARI YILDA 6 KEZ DEĞİŞTİRİLEBİLECEK-

Bireysel emeklilik hesaplarındaki birikimlerin ve ödenen katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya tutarlarının bir yılda azami değiştirme miktarı 4'ten 6'ya çıkarıldı. Emeklilik planı değişikliği bildirim süresi ise 5 iş gününden 2 iş gününe düşürüldü. Aynı veya farklı şirketlerde açılmış olan bireysel emeklilik hesapları birleştirilebilecek. Birleştirme talebi, katılımcı veya varsa sponsor kuruluş tarafından yapılacak. Birleştirme işlemi en geç 7 iş günü içerisinde gerçekleştirilecek. Hesap birleştirmelerde bir yıllık bekleme süresi koşulu aranmayacak. Grup emeklilik sözleşmelerinde kişiler bireysel olarak başka şirketlere geçemeyecek. Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarı, emeklilik planında tanımlı asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirilebilecek. Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara verilebilecek. Ancak katkı payı ödenmeyen süre emekliliğe hak kazanılması için gereken sürenin hesabında dikkate alınmayacak.

-SİSTEMDEN ÇIKAN KATILIMCI GİRİŞ TARİHİ HAKKINI KAYBEDECEK-

Katılımcı, emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılması halinde bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden kaynaklanan süreye ilişkin haklarını kaybedecek. Hesabındaki birikimler ise katılımcının ayrılma talep formunun şirkete göndermesinin ardından yasal kesintiler yapılarak 7 iş günü içinde katılımcıya ödenecek.

-AYLIKLAR DÖRT ŞEKİLDE ALINABİLECEK-

Emekliliğe hak kazanan katılımcı, hazırlanacak bir program çerçevesinde aylık, 3 aylık, 6 aylık veya yıllık dönemlerde bireysel emeklilik hesabından birikimlerinin ödenmesini talep edebilecek. Ödeme dönemleri ve ödeme tutarları yılda en fazla 2 kez değiştirilebilecek. Grup emeklilikte, sponsor kuruluş tarafından ödenen katkı payları ile bunlarıng etirilerinin tamamına katılımcı tarafından hak kazanılması grup emeklilik sözleşmesinde öngörülen süre içinde olacak. Bu süre ise 5 yılı aşamayacak. İşveren grup emeklilik sözleşmesinde, birikimlerin tamamına hak kazanılması için 5 yıl süre öngörülmesi durumunda katılımcı, her bir yıllık sürede bireysel emeklilik hesabındaki birikimin yüzde 20'sine, dört yıl süre öngörülmesi durumunda da her bir yıllık sürede birikimin yüzde 25'ine hak kazanacak. Üç yıl ve daha az hak kazanma süresinin öngörüldüğü durumlarda ise sınırlamalar uygulanmayacak. Giriş aidatı azami bir yıl için taksitlendirilebilecek veya tahsilatın 5 yılı aşmaması kaydıyla ertelenebilecek. Kayıtların saklanma süresi ise 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

-HACİZ DURUMU

Katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile brüt asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarının üzerindeki birikimler haczedilebilecek, rehin alınabilecek veya iflas masasına dahil edilebilecek. Emeklilerin maaş alması halinde ise belirlenecek tutar maaştan kesilecek. Katılımcı olan borçlunun aynı şirkette veya farklı şirketlerde birden çok bireysel emeklilik hesabı olması halinde, haczedilemeyecek tutar tüm hesaplardaki toplam tutar üzerinden hesaplanacak. Ayrıca, Emeklilik Şirketleri Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Tebliğ ve Bireysel Emeklilik Aracılığı Faaliyetinde Bulunacak Kişilere İlişkin Tebliğ yürürlülükten kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber