Özel hastanelere ödenecek 'fark' artıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacer Boyacıoğlu / REFERANS

Meclis, özel hastanelere yüzde 100'e varan fark ücreti alma yolunu açtı. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun daha önce yüzde 20 olarak uygulanan fark ücretinin yüzde 40 olarak uygulanması için çalıştığı belirtiliyor. Ücret oranında son söz ise Bakanlar Kurulu'nun.

Özel hastanelere yapacakları tedaviler sonrasında yüzde 100'e varan oranda fark ücreti alma yolu açıldı. Meclis'te önceki gün kabul edilen bir değişiklik önergesiyle, daha önce yüzde 20 olarak belirlenen fark ücretinin yüzde 100'e kadar artırılması için Bakanlar Kurulu'na (BK)yetki tanındı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK)bu oranın yüzde 40 olması için çalışma yürüttüğü öğrenildi. Oranın kesin olarak belirlenmesi öncesinde, Sağlık Bakanlığı'yla özel hastanelerin ortak bir rakam tespit etmek için biraraya geleceği kaydedildi.

Meclis'te görüşmeleri devam eden Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda (SSGSS) değişiklik öngören kanun tasarının 2. bölümünde yer alan 45. madde değiştirilerek kabul edildi. Bu madde özel hastanelerin yapacağı tedaviler sonrasında sigortalılardan alacağı fark ücretini düzenliyor. Önceki gün yapılan görüşmeler sırasında AK Partili milletvekilleri tarafından verilen önergeyle tasarının Meclis'e gelen halinde yüzde 20 olarak belirlenen fark ücreti için BK'na yetki verildi. Buna göre, "Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınacak bedellerin 1 katına kadar alınabilecek ilave ücretin tavanını belirlemeye BK yetkili" olacağı belirtildi. Böylelikle fark ücretinde yüzde 100'e kadar varan oranlar uygulanabilecek.

Vakıf hastanelerine özel hastane statüsü

Alınacak fark ücreti belirlenirken sağlık hizmeti sunucularının giderleri, ürettikleri sağlık hizmetlerinin maliyetleri ve yapılan sübvansiyonlar dikkate alınacak. Kulislerde, belirlenecek fark için yeni tavanın yüzde 40 olabileceği vurgulanıyor. Fark ücretine yüzde 20'lik sınır getirilmesinin Sağlık Bakanlığı'nın istemiyle olduğu ve SGK'nun bu konudan rahatsız olduğu da bir süredir gündeme getiriliyordu. Yapılan düzenlemeyle fark ücretine esneklik sağlanması, hem Bakanlığı hem özel hastaneleri hem de SGK'nu rahatlatmış oldu. Kaynaklar yasanın çıkmasının ardından Sağlık Bakanlığı ve özel hastanelerin bir araya getirileceğini ve ortak bir rakam belirlenmeye çalışılacağına dikkat çekti. Özel hastanelerle bakanlık arasında ortak bir rakam belirlenemezse, SGK kendi öngördüğü rakamı BK'na öneri olarak götürecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, görüşmeler sırasında yıptığı konuşmada önerge ile vakıf hastanelerinin de hizmet alımında özel hastanelerle aynı statüye getirildiğini söyledi. Çelik, özel hastanelerin sigortalılardan herhangi bir sınır uygulamaksızın fark aldığını ifade ederek, "Bazıları 30, bazıları ise 250 YTL'ye kadar muayene farkı alıyor. Bizim 500 YTL olarak belirlediğimiz bir ameliyatın ücretinden 6 bin YTL fark alınabiliyor. Bu değişiklikle buna sınır getirildi. Artık fark sınırını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber