Tapucuların döner sermaye umudu başka bahara kaldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Nisan 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Mustafa Dolu'nun yazısı

Tapu çalışanlarına yakıştırılan rüşvet suçlamalarından, çalışanlar kadar rahatsız olan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, teşkilatlarına yöneltilen bu suçlamaları hafifletmek için daha önce, ?Rüşvetle, bahşişi aynı kefeye koymayın. İkisi aynı şey olmadığı gibi alınış biçimleri de farklı? dediler.

Daha sonra bakan ve genel müdür, personelinin durumunun düzeltmesi ve bu tür söylentilerin de azalması için, Türkiye'de Maliye Bakanlığı'ndan sonra en çok vergi ve harcı kurumlarının tahsil ettiğini, bunun için de Döner Sermaye Kanunu hazırladıklarını açıklamışlar. Ben de bunu tapu çalışanlarına duyurmuştum.

Uzun mesailerden sonra bu kanun tasarısı hazırlandı. Tüm tapu çalışanları 21 Mayıs günü kutlanacak olan teşkilatlarının kuruluşunun 161. yılında, bu kanunu müjdeli bir haber olarak umuyor ve bekliyorlardı.

Ne yazık ki, umdukları dağlara kar yağdı. Geçtiğimiz günlerde TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısını yaptı ve 1/526 sıra sayılı Tapu Kanunu tasarısı ana komisyonda kabul edildi. Ancak tüm personelin dört gözle beklediği, kimilerinin umut bağladığı ve ?Hadi artık çıkartın şu kanunu da hepimiz rahtlayalım? dedikleri döner sermaye ile ilgili kanun teklifi komisyonda, ?Diğer kurumların da benzer talepleri var. Şimdi bu hakkı hangisine verelim? Birine verilirse diğeri ne yapar?? denilerek reddedildi.

Şimdi tapu çalışanları alınmış olan bu karara haklı olarak aşağıdaki gerekçelerle tepkililer.

Daha önce döner sermaye payı alanlar diğer kurum çalışanlarından izin mi almıştır?

Kim olduklarını bilmediğimiz diğer kurumlar, tapu teşkilatı gibi devlete gelir sağlıyorlar mı?

Genel bütçeden 240 milyon YTL pay alan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yaptığı hizmetler sırasında aldığı tapu harçları, kadastro harçları ve döner sermaye harçları ile 1 milyar 200 milyon YTL kazandırmıştır.

Hazine'ye sağlanan bu gelirden çalışanlara ödenmesi gereken döner sermaye payı yaklaşık 200 milyon YTL civarında olup yüzde 15-16 arasında olacaktır.

Bu verilerin hepsi gerçektir. Şimdi yöneticiler çalışanlarına ya makul bir şey söyleyecekler ya da hakkı olanla olmayanlar ayrılarak bu konuyu yeniden gündeme getirecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber