Kamu cezaları, kamu kurumlarına yaradı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2008 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Türk Ceza Kanunu çerçevesinde kısa süreli hapislerin yerine verilen kamu yararına çalışma cezaları, suçluların topluma kazandırılmasının yanında personel sıkıntısı çeken hastane, okul ve kütüphanelerede yaradı.

Suçluların cezaevine konulmadan takip edilmelerinin sağlanması, cezasını çeken hükümlünün salıverilmesi sonrasında tekrar suç işlemesini önlemek ve toplum içinde uyumlu bir birey olmalarını sağlamayı amaçlayan Denetimli Serbestlik Sistemi, suçluların topluma kazandırılmasının yanında personel sıkıntısı yaşayan kamu kurumlarını da rahatlattı. Mahkemeler, eskiden kısa süreli hapis ve adli para cezası verdikleri kişilere, kamu yararına bir işte çalışma, eğitim kurumuna devam etme, konutta infaz, madde bağımlılığı tedavisi ve rehberlik hizmeti almaları gibi cezalar veriyor. Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında, cezalarını hastanelerde hasta bakım hizmeti, okullarda temizlik ve onarım çalışması, kütüphanelerde ise kitapları düzenleyerek çeken kişiler, önemli görevleri yerine getiriyor. Uygulamadan başta hastaneler olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarıda oldukça memnun.

Sakarya Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, uygulama kapsamında, okullarda gönüllü olarak çalışarak cezalarını çeken kişilerin çok verimli olduğunu söyledi. Bu kişilerin okulların temizlik, boya, badana ve tamir işlerini yaptığını kaydeden Yazıcı, "Bazı suçluların bu şekilde topluma faydalı bir işte gönüllü olarak çalıştırılması herkesin taktir etmesi gereken bir durum. Bu kişiler bazı okullarımızda cezalarını temizlik, boya, badana ve tamir işi yaparak çekiyorlar. Bize çok faydalı oluyorlar. Uygulama çok yerinde. Bizde memnunuz. Şimdiye kadar hiç bir sıkıntı yaşamadık." dedi.

Hakkındaki bir suç nedeniyle kamuya yararlı bir işte çalışma cezasını okulun temizlik ve tamir işlerini yaparak çeken M.O, hapis yatmak yerine okulda çalışmanın çok çok iyi olduğunu söyledi. M.O, şöyle konuştu, "Cezamı kamuya faydalı bir işte çekmek çok güzel. Okulun kütüphanesinde öğrencilere kitap veriyor, kaloriferlere bakıyorum. Ağaçların bakımıyla ilgileniyorum. Elektrik arızalarını gideriyorum. Bu durumdan hem ben hemde okul memnun kalıyor."

Denetimli serbestlik sisteminin uygulanmaya başlamasından bu yana, Sakarya'da 91 kişiye kamu yararına çalışma cezası verildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber