Televizyon dikkat eksikliğine sebep oluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2008 23:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şu ana kadar 100 bin satan "Okul Evde Başlar" kitabının yazarı Psikolojik Danışman Fatih Kalkınç, dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin sebebinin televizyon olduğunu söyledi. İzmir Altındağ Ticaret Odası İlköğretim Okulu Çok Amaçlı Salonu'nda öğrenci velilerine konferans veren Kalkınç, ailelere çeşitli nasihatlerde bulundu.

Çocuk eğitiminin doğumdan 2 yıl önce başladığına dikkat çeken Kalkınç, çocuğun doğumu ve gelişiminin anne ve babaların yedikleriyle ilgili olduğunu kaydetti. Hamileliğin dördüncü ayından itibaren çocukların kulak yapılarının belirginleştiğini ve duyu organlarının aktif hale geldiğini belirten Kalkınç, anne adaylarının hamilelik döneminde belirli müzikleri dinlemesi halinde bebeğin daha uyumlu bir şekilde dünyaya geleceğini, emekleme esnasında örümcek denilen araca konulması yerine emeklemesinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Emeklemenin hiperaktiviteyi engelleneceğini aktaran Kalkınç, bol miktarda şeker yiyen çocukların hiperaktif olma riskinin daha yüksek olduğunu ifade etti.

Çocukların televizyondan uzaklaştırılması gerektiğinin altını çizen Kalkınç, "Televizyonda görüntünün arka arkaya gelebilmesi için bir saniyede 25 kare resim geçmesi gerekiyor. Yani sizin çocuğunuz bir saniyede 25 resim görüyor. Sizin çocuk bir dakika televizyon seyrederse bin 500 kare seyrediyor. Bir saatte 90 bin, iki saatte 180 bin resim seyrediyor. Bu çocuk daha sonra okula geliyor. Okulda öğretmenine bakıyor, bakıyor, bakıyor. Kaç tane görüyor, bir tane. Ama bakın sizin çocuk dakikada bin 500 çocuk görmeye alışık. Bir saat aynı yere bakamaz. Ne yapar, sınıftaki renkleri, lambaları saymaya başlıyor. Daha sonra ne yapıyor, arkadaşına silgi, kalem atmaya başlıyor." dedi.

Bu durumun öğretmenlerin hiç hoşuna gitmediğini belirten Kalkınç, dikkat eksikliğinin babasının televizyon ve bilgisayar olduğunu vurguladı. Çocukların iki yaşına kadar kesinlikle televizyon seyretmemesi gerektiğini vurgulayan Kalkınç, iki yaşından sonra da günde sadece bir buçuk saat televizyon ve bilgisayar oynamasına izin verilmesi gerektiğini kaydetti. Kalkınç, bu sayede hem aile içi huzurun, hem de öğrencilerin başarı oranının yüzde 70 artacağını, bu konuda 18 yıldır yaptığı çalışmaların buna kanıt olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber