Kamu atamalarında 'polis fişleri' dikkate alınmayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Nisan 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak atamalarda 'polis fişleri'nin kullanılmasını yasakladı.

Haklarında soruşturma açılan kişilerle ilgili bilgileri içeren fişler, yalnızca gizlilik dereceli birimler ile ceza infaz kurumları, askerî, emniyet ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli için kullanılabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na bağlı birimler, haklarında yasal işlem yapılan şahıslara ilişkin tüm bilgileri, 'Kaçakçılık Projesi' isimli veri bankasında tutuyor. Jandarmanın ilgili birimlerinin de ulaşıp sorgu yapabildiği veri bankasında, yargılama sürecinin gelişimi ve sonucu hakkında veriler bulunmuyor. Bu sebeple de gözaltına alınan bir kişi aklansa dahi kaydı veri bankasından silinmiyor.

Arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapan polis ve jandarma, Kaçakçılık Projesi'ndeki verilerden de yararlanıyor. İçişleri Bakanlığı, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında olmamasına rağmen farklı atama ve görevlendirmelerde Kaçakçılık Projesi'nden sorgulamalar yapıldığını belirledi.

Polisin elindeki fişlerin amacı dışında kullanılması üzerine İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Müsteşar Osman Güneş, valilere gönderdiği genelge ile polis fişlerinin atamalarda ve görevlendirmelerde kullanılmasına çekidüzen verdi. Güneş, genelgede güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının kamu kurum ve kuruluşlarındaki gizlilik dereceli birimler ile ceza infaz kurumları, askerî, emniyet ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ile sınırlandırıldığına dikkat çekti. İçişleri Müsteşarı, projenin, aykırı olarak veya söz konusu mevzuatın izin verdiği amaçlar dışında kullanılması nedeniyle zaman zaman dava konusu edildiğine de işaret etti. Genelgede, "Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının aslında; atama/görevlendirmeye yetkili olan ve talepte bulunan kurumun, aday personel hakkındaki kanaat ve kararının oluşumuna yardımcı bir araç olduğu kuşkusuzdur." diyen Güneş, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması dışında kalan atama ve görevlendirmeler ile idari hizmet niteliğinde olan pasaport, sürücü belgesi, işyeri açma ruhsatı gibi işlemler için, Kaçakçılık Projesi'nin hiçbir şekilde kullanılmayacağını bildirdi.

Sedat Güneç, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber