TBMM'nin doğumgünü 23 Nisan'da gerginlik bitmedi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 24 Nisan 2008 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Protokol buz gibi

TBMM'nin doğumgünü 23 Nisan'da gerginlik bitmedi. Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Baykal, birbirlerini hedef alan konuşmalarını sürdürdü. AKP sıraları Baykal'a tepki gösterdi.

Başkan Toptan, tekrar sağduyu çağrısı yaptı. Gül oturumu takip etti

TBMM'de 23 Nisan nedeniyle yapılan özel oturuma son günlerin gerginlik yaratan politik tartışmaları damga vurdu. TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında toplanan Genel Kurul'a geçen yıl olduğu gibi Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları gelmezken, askeri törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmaları baştan sona izledi. Toptan'ın açış konuşmasıyla başlayan oturumda, TBMM'de temsil edilen 7 partinin grup başkanları veya temsilcileri birer konuşma yaptı. CHP lideri Baykal'ın konuşması, AKP'lilerin tepkisine neden olurken, Genel Kurul'da kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN - 80 yıl öncesinin ezberiyle siyaset yapılmaz

ATATÜRK milli mücadelenin en zor şartlarında bile her meselenin müzakere ile karara bağlandığı Meclis iradesine, onun verdiği demokratik meşruiyete yaslanmıştır. Özellikle içinden geçtiğimiz bugünlerde tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum; TBMM, Atatürk devrimlerini hayata geçiren kurumdur. Atatürk, Cumhuriyetin bekasını, ancak millete mal edilmesi halinde mümkün görmüştür. Cumhuriyetimizin niteliklerinin halkımızca yeterince sahiplenilmediği yönündeki iddialar, milletimizin Cumhuriyetine olan sadakatini tartışmalı hale getirir.

Bugün hâlâ 80 yıl önceki ezber üzerinden siyaset yapanlar, milletimizin yaşadığı gelişmenin çok gerisinde kalmıştır. Umuyorum ki onlar da Türkiye'nin artık o eski Türkiye olmadığını anlayacaktır. Demokrasi, laiklik, hukuk devleti ve sosyal devlet anlayışları birbirinin tamamlayıcısı mahiyetindedir. Demokratik siyaseti gözden düşürmeye yönelik her türlü girişim, beyhude bir çaba olarak kalacaktır.

TBMM BAŞKANI TOPTAN - Meclis'i yıpratmayın

DEMOKRASİ içinde ortaya çıkan sorunları, yine demokrasinin gösterdiği yoldan giderek aşacağız. Sorunlarımızın çözüm adresi TBMM'dir. Burası halkın temsil edildiği en yüce yerdir. Büyük Önder bu hususu ?Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir? sözleriyle dile getirmiştir. Yüce Meclisimizi yıpratacak davranışlardan herkes özenle kaçınmalıdır.

CHP LİDERİ BAYKAL - Oy oranıyla açıklarınızı kapatamazsınız

SİYASİ iktidarların meşruiyetinin temeli, Anayasa ve hukuktur. Demokrasilerde hiçbir iktidarın kendi meşruiyeti ile ilgili tartışmaları, yeni bir anayasa yaparak ortadan kaldırması mümkün değildir. Denetimsiz güç, güç değildir. Denetimsiz iktidar, demokratik, meşru değildir. Anayasa ve hukuk zaafiyetleri, oy oranları ile kapatılamaz. Hiçbir seçim sonucu, iktidarların hukuka bağlı kalma zorunluluğundan kurtulma sonucunu doğurmaz.

Dokunulmazlık zırhının arkasına saklanan başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri demokrasilerde yoktur. Kendi suçları için af çıkaran bakanlar, iktidar olanakları ile yakınlarına ihale ayarlamak, devlet bankalarını kullanarak yandaş medya satın almak demokrasilerde yoktur. ?Anayasa'nın temel ilkelerini dini temellerde yeniden yorumlayacağız' diyenlere devletin en önemli görevlerini vermek, demokrasilerde yoktur. Derslerde cihat çağrıları yapan bir kadrolaşma anlayışına Milli Eğitim Bakanlığı'nı teslim eden bir zihniyete demokrasilerde yer yoktur.

MHP LİDERİ BAHÇELİ -Çözümü yabancı başkentlerde aramayın

88 yıl sonra Türkiyemiz, uluslararası baskılar karşısında milli kimliğimizin korunması gereken, hassas bir dönemin sancıları ile karşı karşıyadır. Ülkemizi bu açmazdan kurtarması gereken yegane kurum, TBMM olacaktır. Şayet bazı vekillerde, içten ve dıştan etkilerle bir tereddüt hasıl olmuş ise, kendilerine gerekli olan milli bilinç, 1920'li yılların aziz hatıralarında aranmalıdır. Çarenin kaynağı asla yabancı başkentler değil, yalnız Ankara ve Yüce Meclis çatısının altıdır.

Başbakan-Büyükanıt samimiyeti

DTP'lilerle aynı mekanda bulunmamaya dikkat eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile kuvvet komutanları Meclis çatısı altında bir araya geldi. Köksal Toptan kutlamaları kabul ettiği sırada, DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ve milletvekilleri, paşalarla TBMM Tören Salonu'ndaki yerlerini aldı.

Başbakan Erdoğan ile Orgeneral Büyükanıt'ın Toptan'ın kabülünde ağızlarını elleriyle kapatarak, gülüşerek sohbet etmeleri dikkat çekti. Yanlarında duran Deniz Baykal, sohbete katılmazken, öteki yanındaki Kürşad Tüzmen'le konuştu.

Erdoğan, tüm liderlerin elini sıktıktan sonra sıra Türk'e gelince geri döndü. Türk, gazetecilerin sorusu üzerine, ?Siz zaten her şeyi gördünüz. Ben bir şey söyleme gereği duymuyorum? diyerek anlattı.

Bahçeli ise Sezer, Uras ve Yazıcoğlu ile basın mensuplarına dönerek fotoğraf çektirdi; Ahmet Türk ve Sırrı Sakık ile de tokalaştı.

Bahçeli, DTP'li Hasip Kaplan'ı görünce, ?Gel yanıma otur. Meclis'in renklerini tamamlayalım' diye yanına davet etti. İkili, Birinci Meclis'in mimarisi hakkında sohbet etti.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bakanların bulunduğu bölüme gelerek, Cemil Çiçek ve Meclis Başkanvekili Meral Akşener ile sohbet etti. Büyükanıt ile de el sıkıştı.

Törene, Orgeneral Büyükanıt, Genelkurmay İkinci Başkanı Ergin Saygun, kuvvet komutanlarının yanı sıra 61 general ve amiral katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın kızının düğün törenine katılmayan Erdoğan, salonda gördüğü Kılıç'a ?Hayırlı olsun? dedi.

?Baykal nefret dolu'

KRAVAT MODASI: Bakanlar Kurulu sıralarında Erdoğan'a 17 bakan eşlik etti. Erdoğan ile Kürşad Tüzmen, Zafer Çağlayan ve Baykal'ın kırmızı-beyaz kravatları dikkat çekti.

GENÇ REVAÇTA: Bahçeli içeri girerken en arka sırada oturan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i unutmadı. Yolunu değiştiren Bahçeli, Genç'in elini sıkarak ?Merhaba' dedi. Genç'in CHP'ye ait sıraların arka bölümünde oturması dikkat çekti. Baykal da salonu terk ederken Genç'in elini sıktı.

DTP'DEN GÜL'E ALKIŞ: Gül'ün Köşk'te kabul ettiği DTP'liler, içeri girişi sırasında Cumhurbaşkanı'nı alkışladı. Fakat Erdoğan'ı hiç alkışlamadılar. Baykal sadece DSP adına konuşan Hüseyin Pazarcı'yı alkışladı. Bahçeli'yi AKP'liler ve DTP sıralarından Sırrı Sakık alkışladı. Türk'ün konuşmasını ise sadece kendi milletvekilleri ve bir grup AKP'li alkışladı. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'na alkışlar, AKP ve MHP sıralarından; ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'a ise AKP ve DTP sıralarından gitti.

38 KEZ MİLLET DEDİ: Erdoğan konuşmasında 38 defa ?millet? ifadesini kullanırken Baykal'ın konuşmasında ?laiklik? en çok geçen sözcük oldu.

BAYKAL'A YUH: Baykal'ın konuşması bittiğinde AKP sıralarından ?yuh? sesleri duyuldu. İktidar sıralarına yürümek isteyen CHP'li Bilgin Paçarız'a arkadaşları engel oldu. Masalara vuran AKP Milletvekili Mevlüt Akgün'ü de yanındaki Bülent Arınç engelledi. CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu ayağa kalkarak, ?Anamuhalefet partisi Genel Başkanı'na yuh çekildi? uyarısı üzerine Toptan, ?Arkadaşları ikaz ettim? yanıtını verdi.

BAYRAM GÜNÜNE UYMADI: Baykal'ın konuşmasını Erdoğan, ?nefret dolu? olarak niteledi. Genel Kurul'dan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ?Böyle bir bayram gününde herhalde böyle nefret dolu konuşmayı kimse duymak istemezdi. Bugün, bayram gününü yaşadığımızı düşünüyoruz. Bu konuşmayı milletin takdirlerine sunuyorum? dedi.

ÇUBUKÇU ŞAŞIRDI: Bir anlık dalgınlığa düşen Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun Deniz Baykal'ı alkışladığı görüldü. Hemen toparlanan Çubukçu alkışı kısa kesti.

URAS'TAN CUMHURBAŞKANIM: ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Gül'e ?Cumhurbaşkanım? diye hitap etti; ?Size, Sayın Başbakan'a ve diğer parti başkanlarına kalıp bizi dinlediğiniz için teşekkür ediyorum? diyerek, Genel Kurul'dan ayrılan Baykal'ı eleştirdi.

ARINÇ TARİHE DALDI: Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, ilk Meclis tutanaklarını okudu.

YAZICIOĞLU ?KOPYA ÇEKTİ': BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ?Savaşta bile demokrasisini koruma iradesini ortaya koyan bu Meclis, her zaman üzerine düşen demokrasi görevini gösterecektir? sözleri, AKP sıralarından yoğun alkış aldı.

Deniz GÜÇER - Rezzak ORAL - Volkan YANARDAĞ - Dilek GEDİK - Ebru TOKTAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber