SSK hastanelerinde randevu ticareti

Haber Giriş : 15 Ekim 2004 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK hastanelerinde rahatça muayene olunmasını sağlamak amacıyla kurulan, 'telefonla randevu" sistemi istismar ediliyor. Bazı fırsatçılar randevuları toplu alıp para karşılığında satıyor.

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun, Eğitim Hastaneleri'nde 2000 yılında başlattığı "telefonla randevu" sistemi, vatandaşı çileden çıkardı. Hastaların rahat ve huzurlu ortamda muayene olması için oluşturulan sistem, hem aşırı yüklenme hem de bazı fırsatçıların bu işi bir rant kapısı olarak görmeleri yüzünden adeta çöktü.

Hasta ve hasta yakınları bu sistemden yararlanmak istiyor ancak, karşılarına "Randevu veremiyoruz. Lütfen yarın tekrar arayınız" bant kaydı çıkıyor veya sürekli meşgul çalan telefonlar ile çileden çıkıyorlar. "Telefonla randevu" sisteminden yararlanamadıklarını belirten SSK'lılar, "Yetkililer, bu sorunu artık çözsün. Görünürde kuyruklar bitti ama telefonla randevu alamıyoruz. Bu işi yalnızca talep fazlalığı ile izah edemezler. Bazı fırsatçılar başta göz olmak üzere bazı poliklinikler için randevulara toplu olarak el koyup para karşılığında satıyorlar" diyor.

10 bin hastadan sadece 3 bin 500'ü randevu alabiliyor

SSK Samatya Eğitim Hastanesi Başhekimi Prof. Dr.Özgür Yiğit, tabloyu şöyle yorumluyor:

"Her gün 10 bin hasta telefonla randevu sistemini arıyor. Ama bunların yalnız 3 bin 500'üne hizmet verebiliyoruz. Yaşanan sorunun ortadan kalkması için öncelikle telefonla müracaat eden hasta sayısının azalması gerekir. Talebin azalması için de 1. ve 2. basamak tedavi kurumlarının sayısının arttırılması şart. Bu sorun başka türlü çözülemez. Bir de bu işi rant kaynağı olarak görenler var. Biz Osmaniye Polikliniği'nde göz muayenesi için sıraların bazı eczane ve gözlükçüler tarafından alındığını tesbit ettik. Müşteri kapmak için bu yolu seçmişler. Bu sebeple santral sistemini değiştirdik."

Böyle sağlık sistemi olur mu?
Nazaket Tibet (72)
Eşimin sigortasından yararlanıyorum. Telefonla randevu almak istiyorum ancak mümkün olmuyor. Sabahın erken saatlerinde telefon başına oturuyorum ama randevu alamıyorum. Telefonu elime aldığımda randevu alabilmeliyim ki muayene olayım.
Mustafa Ceşen (83)
32 yıldır emekliyim. Kalp hastasıyım ve raporluyum. Benim durumumda olan birçok hasta var. Sadece telefon olsa iyi, ilaçlarımızı alamıyoruz. Benim gibi raporlu hastalara eczane gösterilse hem biz rahat ederiz, hem de randevu sistminde bir nebze de olsa rahatlama olur.
Fatma Çevrim (35)
Aylardır dişlerimden rahatsızım ancak randevu alamadığım için muayene olamıyorum. AB'ye girmeye hazırlanıyoruz ancak kuyruklar bitmek yerine uzuyor. Telefonla randevu almak için saatlerce uğraşıyoruz. Bu sistemi kurdukları gibi çalıştırsınlar.
Hidayet Serim (58)
Eşim böbrek hastası ancak aylardır muayene olmaya gidemiyor. Telefonla randevu sisteminden çok şikayetçiyim. SSK'nın telefonunu arıyoruz ya meşgul çalıyor ya da "Yarın tekrar arayın" diyorlar. Telefonları düşürmek mümkün değil.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber