Kamu düzenini bozmaya 255 yıl hapis istemi

Haber Giriş : 15 Ekim 2004 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Arkası sonra' mahkeme

Aralarında hekimlerin de bulunduğu 85 kişinin "Kamu düzenini bozmak" suçlamasıyla 255 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacağı davada hukuk komedisi yaşandı. Salona sığmayan sanıklar nasıl yargılandı dersiniz...

24 Aralık 2004 tarihinde Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından "sağlık hakkı, ücretimiz, iş güvencemiz" sloganı ile herkese parasız, eşit, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti; daha iyi çalışma koşulları; daha iyi bir ücret talebiyle gerçekleştirilen GöREV Eylemi nedeniyle İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu'nun da aralarında bulunduğu toplam 85 kişinin yargılanacağı davanın ilk duruşmasında mahkeme yer darlığı nedeniyle davayı önce daha büyük bir salon bulunana kadar süresiz erteledi, sonra fikir değiştirdi.

"Sanıklar" ve onları desteklemek için İstanbul Adliyesi'ne gelen yüzlerce kişi adliyeden ayrıldıktan sonra kararını değiştiren mahkeme, sanıkları üç ayrı grup halinde, değişik tarihlerde yargılama kararı aldı.

Henüz "sanıklar"a tebliğ edilmeyen karar, mahkeme salonundan ayrıldıktan sonra durumu değerlendirmek için İstanbul Tabip Odası'nda toplanan "sanıklar" ve destekçilerinde büyük şaşkınlık yarattı.

Avukatlar tebligat yapıldıktan sonra, açıkça hukuksuzluk olarak nitelendirdikleri bu karara itiraz edeceklerini duyurdular.

Uganda'dan bile destek vardı

Sağlık hakkının yargılandığı davada "sanıklar"a destek olmak için aralarında Kocaeli'den giden 40 kişinin de bulunduğu yüzlerce kişi mahkeme salonuna sığmazken, Dünya Tabipleri Birliği ve Uluslararası Sağlık ve İnsan Hakları Kurumları Federasyonu'nun (IFRO) da gözlemci göndererek yakından izlediği davaya pek çok uluslararası tepki vardı.

Litvanya ve Bulgaristan Tabipler Birliği yöneticileri ve IFRO Proje Koordinatörü bizzat davaya katılırken, Hindistan, Kore, Uganda, Avusturya, Almanya, Güney Afrika'nın da dahil olduğu pek çok Tabip Birliği'nden "sanıklar"ı destekleyen mesajlar geldi.

İlk dava 24 Kasım'da

Mahkemenin kararına yapılacak itiraz reddedilirse "sanıklar"ın ilk bölümü 24 Kasım 2004 günü mahkemeye çıkacak. Daha sonraki duruşmalar ise Aralık ve Ocak aylarında olacak.

"Yargılayanlar, aslında yargılanıyor!"

Mahkeme çıkışında bir basın açıklaması yapan "sanıklar" bu dava ile aslında kendilerinin yargılanmadığını, sağlık hakkını savunanlarla, sağlık hakkını gasp etmek isteyenlerin karşı karşıya geldiği bu davada asıl yargılananın AKP Hükümeti ve icraatları olacağını belirttiler. Konuşmacıların sözleri sık sık atılan "sağlık haktır, satılamaz" ve "sağlık hakkı yargılanamaz" sloganları ile kesildi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber