Güler: 2023'te petrolde dışa bağımlı olmayacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2008 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, enerji verimliliği konusunu enerji yatırımı olarak gördüklerini söyledi. Bakan Güler, Enerji Verimliliği Projesi (ENVER) kapsamında, projenin tanıtımında görev alacak eğiticilere yönelik Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere katıldı.

İlki Kahramanmaraş'ta yapılan eğitimin ikincisi Ordu'da gerçekleştirilirken, Bakan Güler, seminerde ''Enerjini boşa harcama'' başlığıyla konuşma yaptı.

Güler, enerjide Türkiye'nin dışa bağımlı olduğunu vurgulayarak, elektriğin yüzde 50'sinin doğal gazdan üretildiğini, doğal gazın da dışardan alındığını hatırlattı.

Türkiye'nin dışa bağımlılıktan kurtulması için çalıştıklarını anlatan Güler, şöyle devam etti:

''Kendi doğal gazımızı bulmak için yoğun çalışmalarımız var. 2023 yılında petrolde ve doğal gazda dışa bağımlı olmayan veya dışa bağımlılığı çok azalmış Türkiye oluşturma niyetindeyiz. Türkiye petrollerinin bütçesini 8'e katladık. Aramalara ağırlık verdik. İnşallah kendi petrolümüzü, doğal gazımızı bulmaya gayret ediyoruz. Biz dışarıya para veriyoruz. Paramız olsa dahi bazen doğal gaz gelmeyebiliyor. İran'da olduğu gibi.. Bu bakımdan kendi tedbirlerimizi almamız lazım.''

-UCUZ BEYAZ EŞYA ENERJİ TÜKETİMİNİ ARTIRIYOR-

Enerjiyi verimli kullanmada kullanılan beyaz eşyanın önemli olduğunu söyleyen Bakan Güler, tüketicilerin bu konuda dikkatli olmalarını istedi.

''Enerji için aldığımız ürünlere bakmıyoruz. Evdeki buzdolabı çamaşır makinesinin satış fiyatına bakıyoruz. Satış fiyatı bize cazip gelince alıyoruz'' diyen Bakan Güler, konuşmasını söyle sürdürdü:

''Bunun A grubu mu B grubumu mu, A plus mı , A ' mı olduğuna bakmıyoruz. Ucuz diye aldığımız şeyin sonra astarı yüzünden pahalıya geliyor. Bu bakımdan tüketici bilinci oluşsun istiyoruz. Bu konuda Sanayi Bakanlığımız ile Dış Ticaret Müsteşarlığımız ile çalışmalar yapıyoruz. Ülkemize ithal olarak giren bu ürünlerin bilinmesini, Türkiye'de de üretilenlerin kaliteli üretilmesini arzu ediyoruz. Mesela Türkiye'ye çok miktarda Çin malı giriyor. Bunların yanında çok kalitesiz olanlar da var. Bunlar hem bizim sanayimizi olumsuz etkiliyor, hem de kalitesiz olduğu için sanayiciye önemli darbeler vuruyor. Sonuç olarak bu ürünler daha fazla karbondioksit üretmemizi sağlıyor. Bu bakımdan bu enerji verimliliği konusunu, biz enerji yatırımı olarak görüyoruz.''

-YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI-

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yeni nesiller için önemli olduğuna işaret eden Bakan Güler, enerji verimliliği konusunun çok iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

''Su akar Türk bakar'' diye üzücü bir laf olduğunu anımsatan Güler, bu lafı tersine çevirdiklerini ifade ederek, akar sulara tribünler koyarak bunlardan elektrik üretme çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Bakan Güler, 15 çeşit tribün yaptıklarını, bunların bazılarının çok küçük, bazılarının ise büyük olduğunu belirtti.

Böyle bin kadar proje başladığına işaret eden Güler, ''Bunların toplamı Atatürk Barajı kadar yapıyor. Ayrıca rüzgar enerjisinden de faydalanmamız lazım. Rüzgarlar boşa esiyor. Bu yüzden rüzgar haritasını çıkarttık. Şimdi bu rüzgarlardan elektrik üretiyoruz, dışarı da para vermiyoruz'' dedi.

-FINDIKGAZ KAYNAK TÖRENİ-

Bakan Güler daha sonra, Tayfun Gürsoy Parkı'nda kısa adı ''Fındıkgaz'' olan Ordu Doğal Gaz Dağıtım Projesi'nin kaynak törenine katıldı.

Göreve geldiklerinde Türkiye'de 5 ilde doğal gaz olduğunu, 4 ilde de sanayide kullanıldığını belirten Güler, bunu hiç bir ili bir birinden ayırmadan 55 ile çıkardıklarını söyledi.

İnsanların temiz olduğu için doğal gazı tercih ettiklerini belirten Güler, ''Biz doğal gaz için pazarlık ettik. Kullanmadığımız gazın da parasını ödüyorduk. 40 milyar metreküp gazın fiyatını yani 14 milyar doları sildirdik. bunun için millet daha temiz ve kullanılabilir olan doğal gazı tercih ediyor. En kısa süre içinde de Ordu'da yaygınlaştıracağız. Hepimize hayırlı, uğurlu olsun'' diye konuştu.

Bakan Güler, törenin ardından çeşitli iş yeri açılışlarına da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber