Türkiye'nin yarısının ölüm nedeni aynı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2008 22:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alparslan Birdane, Türkiye'deki ölüm nedenlerinin yarısını kalp damar hastalıklarının oluşturduğunu söyledi.

Doç. Dr. Birdane, Hipertansiyon ve Ateroskleroz Derneği ile Metabolik Sendrom Derneğinin, yüksek tansiyon ve hipertansiyona eşlik eden risk faktörlerine dikkati çekmek için ülke genelinde ''Türkiye'm Fark Et'' sloganıyla başlattığı proje kapsamında Eskişehir'de bir otelde düzenlenen toplantıda, kalp damar hastalıklarının insanların yaşamını yitirmesinin ilk nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.

Kalp damar hastalıklarının en önemli grubunu koroner kalp hastalıkları, şeker hastalığı, aşırı şişmanlık, sigara ve hiper tansiyonun oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr. Birdane, şöyle konuştu:

''Türkiye'deki ölüm nedenlerinin yarısını kalp damar hastalıkları oluşturuyor. Türkiye'de 15 milyon hipertansiyon hastası bulunuyor. Dünyada dört kişiden biri tansiyon hastasıdır. Türkiye'de de üç kişiden biri tansiyon hastası. Bu rakam korkunç. Türkiye'de üç kişiden biri de metabolik sendrom denen hastalıklar kompleksine sahip. Anneler hamileyken beslenmelerine dikkat etmelidir. Annelerin beslenmesi de çocukların gelecekteki söz konusu hastalıklara yakalanmasını tetikliyor. Türk halkı hareketsiz ve dengesiz besleniyor. Hepsinin tepesinde sigara gerçeği var.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber