Kalbiniz için yüzeni ve uçanı yiyin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2008 17:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- ABD Weill Cornell Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Antonio Gotto, "kalp sağlığı için yüzen ve uçan her şeyin yenilmesi" önerisinde bulundu.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda başlayan "Avrupa Ateroskleroz Derneği 77. Uluslararası Kongresi" kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Gotto, halk arasında "damar sertliği" olarak bilinen aterosklerozun inme ve kalp krizine neden olduğunu anlattı.

Risk faktörlerini "diyabet", "yüksek tansiyon", "sigara" ve "obezite" olarak sıralayan Prof. Dr. Gotto, kötü kolesterol düzeyinin düşmesinin risk faktörlerinin de düşmesini sağladığını söyledi.Prof. Dr. Gotto, "Kötü kolesterol yüzde 1 düşerse, kalp krizi riski de yüzde 1 düşer" dedi.

Yapılan araştırmalara göre, Türk halkının iyi huylu kolesterol oranının düşük olduğunu kaydeden Gotto, en yüksek kolesterol oranının İstanbul'da çıktığını ifade etti. İyi huylu kolesterolü yükseltmek için egzersizin çok önemli olduğunu vurgulayan Gotto, bunun yanı sıra sigara içmeme, alkolü az tüketme ve zayıflamanın da olumlu etkisi olduğunu dile getirdi.

Gotto, "Kalp sağlığınız için yüzen ve uçan her şeyi yiyebilirsiniz. Tavuk ve balıkla beslenmek, etle beslenmekten daha yararlı. Tuz, alkol alımını kısıtlayın, şişmanlıktan kaçının. Bunlar aynı zamanda kan basıncını da kontrol altına almanızı sağlar" diye konuştu.

İsveç Malmö Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jan Nilsson da orta ve büyük çaplı damarları etkileyen ve kronik bir hastalık olan aterosklerozun aşısı için çalışmaların sürdüğünü belirtti, "Aşının 1-2 yıl içinde insanlar üzerinde denenmesini planlıyoruz" dedi.

Atina Harokopio Üniversitesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Prof. Dr. Antonis Zampelas da kalp ve damar hastalıklarından korunmada beslenme biçiminin önemli rolü bulunduğunu belirterek, "Balık tüketimini haftada 1-2'ye çıkarın. Hayvansal yağı azaltın. Egzersiz yapın ve satın aldığınız ürünlerin mutlaka etiketini okuyun. Rengi kahverengi olan ekmek ve pirinç gibi gıda maddelerini mutlaka diyetinizin temel gıda maddeleri haline getirin. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenin" önerilerinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber