Belediyeler artık market kuramayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Nisan 2008 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, yerel yönetimlerin kendi hizmet ve görev alanıyla ilgili olmayan alanlarda ticaret yapmasını engelleyen bir genelge yayımladı.

Buna göre mahalli idareler serbest piyasada üretilen mal ve hizmetlerle ilgili alanlarda faaliyette bulunmak amacıyla şirket kuramayacak. İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla yayımlanan genelgeye göre belediyeler artık ithalat, ihracat, market, pazarlama, muhtelif melzeme üretimi ve benzeri konularda faaliyet gösteremeyecek. Atalay, genelgede öncelikle İl Özel İdaresi Kanunu, Belediyeler Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na atıfta bulunuyor. Belediyeler bu kanunlara dayanarak, kendilerine verilen görev ve hizmet alanlarında, ilgili mevzuatta belirtilen usullere göre sermaye şirketi kurabiliyorlardı.

İçişleri Bakanı Atalay'ın genelgesinde, belediyelerin uzak durması istenilen mal ve hizmet alanları tek tek sıralandı. Genelgede, "Mahallî idarelerin kendi hizmet ve görev alanıyla ilgili olmayan; ithalat, ihracat, market, pazarlama, muhtelif malzeme üretimi ve benzeri ticarî konularda faaliyette bulunmak amacıyla şirket kurmalarına imkân bulunmamaktadır." denildi. Atalay, belediyelerin uzak durması gereken alanlara da şöyle açıklık getirdi: "Genel kural olarak, mahallî idarelerin serbest piyasada üretilen mal ve hizmet alanlarında faaliyette bulunmak amacıyla şirket kurması, bu amaçla kurulan şirkete ortak olması veya kurulmuş şirketleri bedelsiz devir almasına imkân bulunmamaktadır."

Beşir Atalay, belediyelerin doğalgaz dağıtım şirketlerine ortaklığına da açıklık getiriliyor. Buna göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'ndan dağıtım lisansı alan şehir içi dağıtım şirketi, yetki aldığı şehirde bulunan belediye veya belediye şirketini sermaye koyma şartı aramaksızın, yüzde on nispetinde dağıtım şirketine ortak olmaya davet etme zorunluluğu getiriliyor.

Genelgeye göre mahalli idarelerde ticari kuruluşlar kurulması ya da ortak olunması Bakanlar Kurulu iznine tabii. Bakanlar Kurulu'ndan izin alınması için yapılacak taleplerde, "Şirketin kurulması, devir alınması veya sermaye katılım miktarının belirlenmesine dair meclis kararı, kurulacak şirkete ait gerekçe raporu, amaç ve faaliyet konusu, mevcut şirkete ortak olunacaksa, bu şirkete ait bilanço, kurulacak, devir alınacak veya sermaye katılımında bulunacak şirketin ana sözleşmesi veya taslağı, kurulacak şirkete ait fizibilite etüdü, talepte bulunan idarenin müracaat tarihi itibarıyla genel mizanı, bedelsiz devir söz konusu ise ilgili şirketin bilançosu, 4646 sayılı kanun uyarınca yapılacak müracaatlarda ilgili firmanın EPDK'dan aldığı dağıtım lisansı örneği" isteniyor.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber