Borsa ve dövize neler oluyor?

Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 17:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Borsa ve dövize neler oluyor?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda satış ağırlıklı seyir devam ediyor.

İlk seansta 42415 puana kadar gerileyen Endeks, bir miktar tepki alımı ile 42600 civarına yükselerek, tutunma çabasına girdi.

İkinci yarıda satış ağırlıklı seyir izlemeyi sürdüren İMKB 100 Endeksi, saat 15:40 itibari ile en düşük 41982 puanı gördü.

Yurtdışı piyasalardaki olumsuz görünüm, Turkcell hisse senedinde oluşan yoğun satış baskısı ve alternatif piyasalardaki hareketin İMKB'deki seyir üzerinde etkili oluyor.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) beklendiği gibi faiz değişikliğine gitmedi. ABD'de haftalık işsizlik rakamları ise beklentilere yakın geldi. Gözler bugün için saat 17:00'de ise toptancı stokları verisine çevrildi.

Yurtiçinde IMF İcra Direktörleri'nin 9 Mayıs'ta son gözden geçirmeyi onaylamak üzere yapacakları toplantı, Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türban yasağını kaldıran anayasa değişikliğine karşı açılan davada bu ay ortasına kadar vereceği karar ve AK Parti'nin kapatılma davasına ilişkin süreç takip ediliyor. Ayrıca gelecek hafta açıklanacak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz toplantısından çıkacak karar da piyasalar açısından önemli bulunuyor.

Garanti Yatırım'dan Teknik Analist Tolga Kudaloğlu, yurtdışı borsalardaki satış baskısı, içeride artan dolar kuru ve hisse bazlı satış bakısı ile İMKB 100 Endeksi'nin 42400 seviyesindeki desteğine çekildiğini vurguladı.

Tolga Kudaloğlu, endeksin birinci seanstan itibaren 42400 desteğinde tutunmaya çalıştığına işaret ederek, "Piyasadan yüksek miktarda para çıkışı olması endeksteki yukarı yönlü hareketleri sınırlıyor. 42400 desteğinin aşağı kırılması halinde, düşüş 41100 desteğine doğru devam edebileceğinden temkinli olmakta fayda var" diye konuştu.

42750 ve 43100 bölgesinin direnç seviyesi konumunda bulunduğunu kaydeden Kudaloğlu, günün kalan bölümünde de zayıf seyrin devam edeceği tahmininde bulundu.


Dolar yabancı alımı ile bir anda 1.27'yi geçti

Yurtiçi döviz piyasasında fazla derinlik olmadan bir miktar yabancı alımı ile yükseliş yaşandığı ifade ediliyor.

İnterbank'ta en düşük 1.2470, en yüksek 1.2744 seviyesini gören ve saat 16:00 itibariyle 1.2668-1.2718 civarında bulunan dolar/YTL kurunun 1.2750 seviyesini geçmediği sürece mevcut kanal hareketini sürdüreceği belirtiliyor.

Alternatifbank uzmanlarından Güray Uray, bugün ECB ile BOE'nin faizleri değiştirmeyerek, aynı seviyede bıraktığını ifade ederek, ECB Başkanı Jean Claude Trichet'nin konuşmalarında enflasyonun uzun süre yüksek kalacağına ve bir takım risklerin devam edeceğine değindiğini söyledi.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

Uray, ABD'de işsizlik başvurularının beklenenin biraz altında çıktığını belirtti ve bununla beraber avro/dolar paritesinde bir miktar düşüş yaşandığını, ancak daha sonra paritenin tekrar yukarı geldiğini ifade ederek, "Paritenin aşağı gitmesi bekleniyor. Avro tarafında daha kötü dataların gelme ihtimali bulunuyor. ABD'nin durumu ise herkes tarafından biliniyor. Avrupa'dan gelen ekonomik verilerde şu an için kötüleşme bulunmuyor. Ama piyasa önümüzdeki aylarda olabileceğini düşünüyor" dedi.

ABD'de işsizlik maaşı almak için 3 Mayıs ile sona eren bir haftalık süre içerisinde yapılan başvuruların sayısı bir önceki haftaya göre 18 bin kişi azalarak 365 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 26 Nisan ile sona eren haftada 380 binden 383 bine revize edildi. İşsizlik başvurularının 5 bin azalması bekleniyordu.

Güray Uray, dolar/YTL kurunda yurtdışından, Londra kaynaklı alım gözlendiğini bildirdi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Dolar/YTL kuruna büyük ihtimalle dün ABD Dow Jones Endeksi'nin kötü bir kapanış yapması ve günü 200 puan civarında ekside kapatmasının etkisiyle bir alış geldi.

Piyasanın derinliği fazla olmadığı için kur kolay yükseliyor. Böylece bir gün içinde düne göre 2 Ykr'lik yükseliş görmüş olduk. Şu anda vadeli ABD endeksler artıda. Ancak piyasa bunu pek dikkate almıyor. Bugün vadeli ABD endeks değerlerinden biraz daha bağımsız hareket gözleniyor. Daha çok Güney Afrika Randı ile paralel gidiyoruz.

Dolar/YTL kuru için 1.2750 seviyesi direnç konumunda bulunuyor. Bu bölge geçilmediği sürece kanal hareketi devam ediyor. Ancak bu direnç yukarı doğru geçilirse, eski 1.3300 seviyelerine doğru yükseliş trendi içine girmiş olacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber