Sınır güvenliği İçişleri Bakanlığı'na devrediyor

Haber Giriş : 18 Ekim 2004 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin sınır güvenliğinin sivil bir çatı altında toplanması amacıyla Avrupa Birliği'nce hazırlanan 2 milyar Euro'luk "AB Entegre Sınır Yönetim Projesi" çalışmaları hızlı başladı.

Proje kapsamında 4 kişilik AB heyeti ile İçişleri Bakanlığı yetkilileri Jandarma tarafından sağlanan bir helikopterle Türkiye'nin tüm kara ve deniz sınırlarında incelemelerde bulundu. Heyet şimdi Türkiye'nin sınır güvenliği yapılanması hakkında bir rapor hazırlayacak. İçişleri Bakanlığı, sınır güvenliğinin Kara Kuvvetleri'nden alınıp bünyesindeki Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlanarak sivilleştirilebileceğini savunuyor.

Avrupa Birliği, Türkiye'nin sınırlarını kendi normlarına uyumlu hale getirmek ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde olan sınır güvenliğini sivil bir çatı altında toplamak amacıyla proje hazırladı. Proje kapsamında sınırlara termal kamera yerleştirilmesi, riskli bölgelere fosforlu toprak serpilmesi ve sınırların uydudan takip edilmesi hedefleniyor. Türkiye sınırlarının güvenliğinin ne şekilde sağlanacağına ilişkin yol haritası hazırlanması için Avrupa Birliği, 685 bin Euro ayırdı. Plana göre Türkiye'nin kendi toprakları içindeki 30-40 kilometrelik kesimde sınır güvenliği uygulanacak.

Proje çerçevesinde geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği'nden 4 kişilik heyet karada 2 bin 753, denizde 6 bin 72 kilometre olan Türkiye sınırlarında incelemelerde bulundu. AB heyetine İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Daire Başkanlığı yetkilileri de eşlik etti. Heyet Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sağlanan bir helikopterle önce doğu sınırlarında incelemede bulundu. Gerek hudut kapılarında gerekse sınırlarda karadan ve havadan yapılacak inceleme sonrasında Türkiye sınırlarının güvenliğiyle ilgili bir yol haritası hazırlanacak. Raporda yapılanmanın yanı sıra sınır güvenliğini sağlayacak birimin araç ve silah donanımının nasıl olması gerektiğine de yer verilecek.

"Jandarmaya devredilsin"

İçişleri Bakanlığı sınır güvenliği için yeni bir birim kurulmasına şimdilik sıcak bakmıyor. AB'nin sınır güvenliğinin sivil bir çatı altında toplanmasını istediğini belirten bakanlık kaynakları, kara sınırlarındaki güvenliğin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Jandarma Genel Komutanlığı'na devredilmesiyle sorunun aşılacağını ifade ediyor. Halen Edirne ve Hakkari'de Jandarma'nın sınır tugayı bulunduğunu anlatan bir yetkili, "Kara Kuvvetleri'nce sınırda gerçekleşen yasadışı faaliyetlerin sanıkları yakalandığında Jandarma'ya veriliyor. Adli işlemler jandarma tarafından tarafından yapılıyor. Jandarma Görev ve Yetkileri Kanunu'nda yapılacak bir değişiklikle bu görev tamamıyla Jandarma'ya devredilebilir. Kara Kuvvetleri'ndeki teçhizat ve uzman personelin de Jandarma'ya devri ile Türkiye'nin sınır güvenliği AB normlarına uygun hale gelir." diyor. Türkiye'nin deniz sınır güvenliğini Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın sağladığını ifade eden aynı yetkili, bu kurum İçişleri Bakanlığı'na bağlı olduğundan sahillerde AB normlarına ilişkin herhangi bir sorun bulunmadığına işaret ediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber