Af bekleyen öğrenciler: Konuya ideolojik bakılmasın

Haber Giriş : 18 Ekim 2004 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Af bekleyen öğrenciler dertli: Konuya ideolojik bakılmasın

Aralarında halterde dünya ve olimpiyat şampiyonluğuna sahip Halil Mutlu'nun da bulunduğu binlerce öğrenci bugünlerde çokça tartışılmaya başlanan af beklentisi içerisinde. Bu öğrencilerin sözcülüğünü yapan Kadir Yılmaz, Türkiye'de yüksek lisans, doktora ve açıköğretimden toplam 80 bin kişinin af beklediğini belirterek, olayın ideolojik boyuta indirgenmemesini istedi. Harç yatırmada 3 gün geç kaldığı için üniversitelerden kayıtları silinen kişilerin olduğunu söyleyen Yılmaz, ?2000 yılında çıkartılmış ve toplumsal mutabakat sağlanmış affın aynısı istiyor ve bekliyoruz.? dedi.

2000 yılında çıkartılan öğrenci affından bu yana Türkiye'nin tarihindeki en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşadığını kaydeden Yılmaz, ?Bu süre içinde pek çok üniversite öğrencisi çalışmak zorunda kalarak eğitimini yarıda bıraktı.? diye konuştu. Devamsızlık, harç parasını ödeyememe ve öğrenim süresinin dolması gibi nedenlerden ötürü çok sayıda kişinin mağdur olduğunu kaydeden Yılmaz, kendisinin de Dicle Üniversitesi Kimya Bölümü'nden 2. sınıfında iken 2 dersi verememesi nedeniyle uzaklaştırıldığını anlattı.

Bir öğrenciye devlet tarafından yapılan bir yıllık maliyet tutarının ortalama 10 bin dolar olduğunu aktaran Yılmaz, ?Af çıkartılmazsa büyük bir kaynak israfı yaşanmış olacak. Çıkartılırsa aftan yararlanacak kişiler iş sahibi olarak devlete vergi öder hale gelecek.? dedi.

Siyasiler affa sıcak bakıyor

Geçen yasama döneminde affın çıkartılacağı ile ilgili yetkili makamlardan olumlu söylemlerin geldiğini ve bu nedenle 8 ay önce ders çalışmaya başladıklarını kaydeden Yılmaz, olaya ideolojik yaklaşılmaması gerektiğini ifade etti. AK Parti ve CHP'den yetkililer ile yapılan görüşmelerde, affa sıcak bakıldığını söyleyen Yılmaz, AK Parti'nin affı gündeme getirmesi halinde kamuoyunda olayın başörtüsüne indirgenmesinden endişe ettiklerini, CHP'nin de olaya bu açıdan yaklaştığını kaydetti.

Öğrenci affı Türkiye'nin gündemine ilk kez 1983 yılında Milli Eğitim eski Bakanı Hasan Sağlam döneminde girdi. 1983 tarihinden sonra 1984, 1986, 1988, 1991, 1993, 1995, 1997 ve son olarak 2000 yılında çıkartıldı.

Bu konuda AK Parti grup başkanlığına kanun teklifi veren AK Parti Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, binlerce öğrencinin af beklediğini belirterek, konunun sadece türban meselesine indirgenmemesini istedi. Aydınlıoğlu, öğrencilerin haklarının devamı için yürürlükteki kanun ve kanunlara uymak zorunda olduklarını hatırlattı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber