Öğrenciye sendika kurma hakkı yok

Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin kurduğu Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genç-Sen'in, "işçi veya işveren olmadıkları ve bir iş konu kapsamına girmedikleri" nedeniyle "sendika" adı alamayacakları gerekçesiyle kurulmasına izin verilmedi.

Üniversitelerin 33'ünde şube, 7'sinde temsilcilik açan Genç-Sen'e Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "yalnızca dernek kurabilirsiniz" karşılığı verdi. Üniversite öğrencileri 6 Mart'ta İstanbul Valiliği'ne dilekçe verip Genç-Sen için başvurdu. Genç-Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Kıvanç Eliaçık, ilk garipliğin 21 Nisan'da Genç-Sen'in Muğla Şubesi'nin bir bildirisinin, "böyle bir sendika kurulamayacağı" gerekçe gösterilerek yasaklanmasıyla başladığını, ardından da Burdur ve Antalya'da Emniyet Müdürlüğü'nün 1 Mayıs'a Genç-Sen'lilerin pankartla katılamayacağını söylemesiyle sürdüğünü kaydetti.

-ÖĞRENCİ DERNEK KURABİLİR-

Eliaçık, İstanbul Valiliği'nin 30 Nisan'da Genç-Sen Genel Merkezi'ne tebliğ ettiği yazı ile belirsizliğin ortadan kalktığını ifade etti. Eliaçık, tebliğ de Valiliğin, sendika evraklarının kabul edilip edilmemesine ilişkin 12 Mart'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yazı yazdığı ve Bakanlığın 2821 sayılı Sendikalar, 4857 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalar, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt kanunlarına göre, "İşci ve işveren sendikası niteliği taşımayan, iş sözleşmesiyle bir işte çalışmayan, ermek-sermaye ilişkisi içerisinde olmayan kişi ve grupların kurulup faaliyet göstermeleri mümkün gözükmemekte olup Genç-Sen'in kuruluş işlemleri yapılmamıştır" kararının yer aldığını ve evraklarının iade edildiğini kaydetti. Eliaçık, Bakanlığın Genç-Sen'lilere "dernek kurmayı" önerdiğini söyledi.

-"KAPATMA DAVASI AÇMALILAR"-

"Bizi engellemek isteyenler okuma yazma bilmiyor" sözleriyle tepkisini dile getiren Eliaçık, "Başvururken Anayasa'nın 90. maddesini ve uluslararası sözleşmeleri dayanak gösterdik. Evrakları teslim ettik. 'Kurulamazsınız' denemez. Kapatma davası açmalılar" diye konuştu. Eliaçık, yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi. Emekli-Sen ve sekiz çiftçi sendikasının oluşturduğu Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu da, benzer davalarla karşı karşıya bulunuyor. Emekli-Sen'e 2002 yılında açılan dava, bütün sendikanın kapatılması istemiyle Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne taşınmış, mahkeme istemi reddetti ancak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Bunun üzerine mahkeme, kapatılmayı onaylamış, Emekli-Sen ise temyize gitmişti. Her üç sendika, Anayasa'nın, "taraf olunan uluslararası sözleşmelerin bağlayıcılığını" düzenleyen 90. maddesi ve imzalanan uluslararası sözleşmeler gereğince sendika kurma hakkının tanınmasını talep ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber