Türk Tabipleri Birliği: Taslağın bu haliyle yasalaşmasına karşıyız

Haber Giriş : 16 Mayıs 2008 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı'nın görüş almak üzere taslağı kendilerine gönderdiğini ancak Türk Tabipleri Birliği olarak taslağın bu haliyle yasalaşmasına tamamen karşı olduklarını bildirdi.

-TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz, ?Zaten taslak bakanlıktan çıkmış ve başbakanlığa sunulmuş durumda. Bizden çalışmalar sırasında görüş istenmesi gerekiyordu. Bundan sonraki aşamada görüşlerimizin çok dikkate alınacağını düşünmüyorum? dedi.

- Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı'nın görüş almak üzere taslağı kendilerine gönderdiğini ancak Türk Tabipleri Birliği olarak taslağın bu haliyle yasalaşmasına tamamen karşı olduklarını bildirdi. TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz, ?Zaten taslak bakanlıktan çıkmış ve başbakanlığa sunulmuş durumda. Bizden çalışmalar sırasında görüş istenmesi gerekiyordu. Bundan sonraki aşamada görüşlerimizin çok dikkate alınacağını düşünmüyorum. Tasarının derhal başbakanlıktan çekilmesi gerekir? dedi.

TTB Genel Sekreteri Altan Ayaz, düzenlediği basın toplantısında, ?Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışması ve Sağlıkla İlgili Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa? Taslağı'nın uygulanan sağlık sisteminin bütününden ayrı olarak değerlendirilemeyeceğini bildirdi. Ayaz, ?Bu taslak, sağlık hizmetlerini piyasalaştıran Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ortaya çıkardığı sağlık/hekimlik ortamı dikkate alınarak değerlendirilmelidir? dedi. Kendi görüşlerinin yok sayıldığını savunan Ayaz, ?Bizlere rağmen, bizim hakkımızda çıkarılan Yasayla iyi sağlık hizmeti üretilemez. Bu nedenle tasarı Başbakanlık'tan geri çekilmeli, Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği, tıp fakülteleri, diğer sağlık mesleği mensuplarının örgütlerinin görüş ve katkılarıyla, birlikte yeniden hazırlanmalıdır? diye konuştu.

-TOPLUMUN DİLİNİ, ALIŞKANLIKLARINI BİLMEYEN YABANCI HEKİMDE ISRAR EDİLİYOR-

Tasarının hekimlerin tek işte, insani koşullarda, sağlık hizmeti üretmesini değil, işletme sahiplerinin isteklerine uygun işlerde, az ücretle, çok çalışmasını getirdiğini savunan Ayaz, şunları söyledi:

?Tasarı, hekimleri düşük ücretle çalışmaya zorlamakta, toplumumuzun dilini, sağlığını etkileyen koşulları, alışkanlıklarını bilmeyen, bilgisinin yeterliliği ölçülmeyen, kötü hekimlik uygulamaları denetlenmeyen yabancı hekimleri çalıştırmakta ısrar etmektedir. Öte yandan taslakta, maaşlara, miktarı daha sonra Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek ancak üst sınırı belli ve en fazla 500 YTL civarında artış öngörülmektedir. Bunun dışında; uzmanlık alanlarına, çalıştıkları kurumlara, yıl içinde aylara göre değişkenlik gösteren, yarattığı eşitsizlik ve adaletsizlik nedeniyle sağlık personeli arasında ekip çalışmasını bozan, performans sistemine göre döner sermayeden ödeme yöntemi aynen sürdürülmektedir.?

Tıp fakültelerinde verilen eğitim hizmetlerine, ileri sağlık ve araştırma hizmetlerine, öğretim üyelerinin ücretlerine genel bütçeden gerekli pay aktarılmasına yönelik bütüncül düzenlemelerin derhal yapılması gerektiğine işaret eden TTB Genel Sekreteri Ayaz, ?Bütün bunları göz ardı eden tasarı tıp fakültelerinin, eğitim, araştırma ve ileri sağlık hizmeti yerine varlığını sürdürebilme adına sağlık işletmesine dönüşmelerine neden olacaktır? dedi.

-TASLAK SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞINI DA GÖZ ARDI EDİYOR-

Taslakla, sağlık çalışanlarının sağlığının da göz ardı edildiğini ifade eden Ayaz, ?İyonlaştırıcı radyasyonla çalışan sağlık personelinin sağlığını korumak için gerekli önlemleri, bu önlemlere uyulmasını sağlamak için zorunlu denetim sistemini ve güvencelerini düzenlemeden günlük çalışma sürelerini beş saatten sekiz saate çıkarmaktadır? diye konuştu. Ayaz tasarıyla ayrıca kadrolaşmanın son hızla devam edeceğini de savunarak şunları söyledi:

?Kamucu sağlık sistemine dair bir yönelim değişikliği ortada yokken hekimleri tek iş de çalışmaya zorlamak, bağımsız hekimlik yapabilmelerinin önünü tıkamak, onları piyasa koşullarına bırakmak demektir. Türk Tabipleri Birliği olarak Taslağın bu halde yasalaşmaması için mücadele edeceğiz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber